Bρετανία… τα πρώτα βήματα για την μετά-lockdown εποχή

Του Νίκου Σηφάκη

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι διαφοροποιήσεις στη Βρετανία σε σχέση με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα ελέω του κορωνοϊού.

Η ημερομηνία – σταθμός είναι το Σάββατο 4 Ιουλίου, οπότε και στη βάση των πρώτων για τη χώρα ρυθμών κανονικότητας, οι επιχειρηματίες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανοίξουν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους και οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ολιγομελείς μεν, αλλά οπωσδήποτε σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού. Για παράδειγμα, δύο οικογένειες που διατηρούν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις θα μπορούν έως και έξι άτομα από κάθε οικογένεια να επανενωθούν, αρκεί βεβαίως να τηρούν μεταξύ τους τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις. Ο κανόνας της τήρησης της απόστασης των δύο μέτρων θα μειωθεί σε ένα μέτρο, πάντοτε φυσικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει έως και τις 4 Ιουλίου, είναι ο νόμος που απαγορεύει συγκεντρώσεις σε ομάδες άνω των έξι προσώπων σε εξωτερικούς χώρους ή άνω των δύο σε εσωτερικούς χώρους, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daily Mirror, η μεγαλύτερη αλλαγή όλων, αφορά στην κατάργηση των μέτρων που είχαν επιβληθεί από τον Μάρτιο σχετικά με τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. Είναι χαρακτηριστική η κατάργηση του προστίμου των 100 λιρών, καθώς πλέον οι πολίτες εάν συναντώνται χωρίς την τήρηση των (σε κάθε περίπτωση πιο χαλαρών) μέτρων, δεν θα σημαίνει ότι υπερβαίνουν κάποιο νομικό όριο, αλλά οι όποιες παρατηρήσεις από τις αστυνομικές ή υγειονομικές Αρχές, θα είναι αποκλειστικά συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Η μόνη εξαίρεση επ’ αυτού θα αφορά συγκέντρωση κάποιας μεγάλης ομάδας πολιτών με περισσότερα από 30 άτομα που θα αγνοήσει τις παρατηρήσεις και θα φερθεί ανεύθυνα, οπότε στην περίπτωση αυτή η αστυνομία θα έχει τη δικαιοδοσία να τη διαλύσει, αν και θα υπάρξει εξαίρεση για παμπ και εστιατόρια που διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα στον εσωτερικό τους χώρο.

Από κυβερνητικής πλευράς, χθες διατυπώθηκε η αισιοδοξία ότι οι Βρετανοί πολίτες έχουν αντιληφθεί πλήρως το κοινό συμφέρον που επιβάλλει να ακολουθήσουν στο ακέραιο τις συμβουλές των ειδικών εμπειρογνωμόνων που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις καθοδήγησης, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και να μην επαναληφθούν τα τραγικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έξαρσης του covid-19.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, εάν οι πολίτες παραβιάσουν τις οδηγίες, θα είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί ακόμη πιο αυστηρή καραντίνα, γεγονός που προφανώς κανείς δεν επιθυμεί.

Καραντίνα 14 ημερών

Όπως αναφέρει η Εκτελεστική Αρχή Υγείας και Ασφάλειας, οι επιβάτες συμπεριλαμβανομένων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που φτάνουν στη χώρα με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο, εξακολουθούν να χρειάζονται καραντίνα για διάστημα 14 ημερών.

Και ενώ η πολιτική αυτή είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί την επόμενη εβδομάδα, οι πολίτες σήμερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.000 λίρες εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες.

Όπως σημειώνει η Daily Express, εν προκειμένω (και στην προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να ενισχύσει την τουριστική κίνηση από και προς τη χώρα) συζητείται η πιθανότητα μετά τις 4 Ιουλίου η καραντίνα να καταργηθεί για ορισμένες χώρες, ως αντάλλαγμα για αεροπορικά δρομολόγια που συμφώνησαν,  καθώς οι περισσότερες χώρες δεν επιθυμούν αεροπορική σύνδεση με τη Βρετανία λόγω των υπέρμετρων κρουσμάτων του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ η ζωή για τους Βρετανούς θα γίνει σαφώς πιο εύκολη από τον Ιούλιο, τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό πιθανότατα να μην είναι πρακτικά για τους περισσότερους, καθώς η καραντίνα δυο εβδομάδων καθίσταται αποτρεπτική.

Οσοι θα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται να δηλώσουν μια διεύθυνση, στην οποία μόλις προσγειωθούν θα απομονωθούν για 14 ημέρες και θα διερευνηθεί εάν έχουν συμπτώματα ή εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, η αστυνομία μπορεί να αναγκάσει τους ύποπτους πάσχοντες από Covid-19 να υποβληθούν σε δοκιμή, και σε περίπτωση που αρνηθούν, να τους συλλάβει και να τους επιβάλει πρόστιμο 1.000 λιρών. Παραλλήλως, όποιος θεωρηθεί από τις αρμόδιες Αρχές “δυνητικά μολυσματικός” μπορεί να κρατηθεί για έως και 48 ώρες, με ταυτόχρονους ελέγχους.

Εάν οι ταξιδιώτες αποδειχθούν μολυσματικοί, μπορούν να τεθούν σε καραντίνα έως και 28 ημέρες, σε δύο τμήματα 14 ημερών!

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

Στην Αγγλία, η χρήση προστατευτικής μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι επιτακτική, ενώ όσοι δεν φορούν, κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου έως και 80 λίρες.

Σύμφωνα με νόμο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια που καταβάλλει να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η χρήση της σε όλα τα τρένα, λεωφορεία, τραμ, πορθμεία και αεροσκάφη, είναι υποχρεωτική. Η κάλυψη του στόματος και της μύτης μειώνει τον κίνδυνο ασυμπτωματικών φορέων (ατόμων που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα) από τη μετάδοση του ιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύμματα προσώπου, ακόμη και κασκόλ ή μάσκες από λεπτό πανί.

Ποιες εταιρείες θα λειτουργήσουν

Το Σάββατο λοιπόν τα σπουδαία για το Ηνωμένο Βασίλειο, που με τη σειρά του όπως πολλές άλλες χώρες εισέρχεται σε μία κρίσιμη καμπή της κοινωνικής συνοχής, για πρώτη φορά έπειτα από εξαιρετικά σκληρή περίοδο περίπου 3,5 μηνών, με χιλιάδες κρούσματα και θανάτους εξ αιτίας της νόσου covid-19.

Προς τούτο, θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ και πάρκα τροχόσπιτων, με ιδιαιτέρως αυστηρούς κανόνες καθαριότητας, εστιατόρια και παμπ μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στα κουρεία και στα κομμωτήρια θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ οι χώροι μουσικής θα λειτουργήσουν αποκλειστικά χωρίς ζωντανή μουσική. Παραλλήλως, στους γάμους οι προσκεκλημένοι δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τους τριάντα συνολικά, ενώ για τη μουσική δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας ζωντανής ορχήστρας.

Ποιες εταιρείες δεν θα λειτουργήσουν

Οι χώροι και οι εταιρείες που έκλεισαν τον Μάρτιο και προβλέπεται να παραμείνουν κλειστοί και μετά τις 4 Ιουλίου χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ορατός οποιοσδήποτε σχεδιασμός επαναλειτουργίας τους (αν και μερικά γυμναστήρια θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα) είναι οι εξής:

Καζίνο, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, παγοδρόμια, σπα, αίθουσες μασάζ, καλλωπισμός νυχιών, συνεδριακά κέντρα, στούντιο τατουάζ, συναυλίες, θαλάσσια πάρκα, ξενώνες νέων, πισίνες, στούντιο γυμναστικής και χορού σε εσωτερικούς χώρους, μπόουλινγκ.

Οπως διαμήνυσε η κυβέρνηση, όλες οι επιχειρήσεις λαμβάνουν την υποχρέωση να ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και ασφάλειας, τους οποίους εάν δεν εφαρμόσουν, τα κατά τόπους Συμβούλια της Εκτελεστικής Αρχής Υγείας και Ασφάλειας θα έχουν εξουσία να τα κλείσουν προσωρινά ή να επιβάλουν πολύ υψηλά πρόστιμα, ακόμη και ποινή φυλάκισης μέσω των δικαστικών Αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καπετάνιος του πλοίου στη Ν. Κορέα διαφήμιζε την ασφάλειά του

 Όσο οι έρευνες για την ανάσυρση των θυμάτων της τραγωδίας συνεχίζονται, ένα στοιχείο θεωρείται δεδομένο από τις αρχές. Πως οι ενέργειες του καπετάνιου του Sewol έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ναυάγιο στη Νότια Κορέα. Κι όμως, ο ίδιος άνθρωπος διαφήμιζε την ασφάλεια του πλοίου. Ο 69χρονος είχε εμφανιστεί πριν από τέσσερα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *