Brexit: Για ενδεχόμενο «κραχ» στην αγορά ακινήτων προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι τιμές των ακινήτων μπορεί να σημειώσουν πτώση κατά 25% έως 35%, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο που εξετάζεται σε περίπτωση που γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

Χθες το βράδυ, ο Μαρκ Κάρνεϊ παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο πολλά σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη βρετανική οικονομία, κυρίως αν πραγματοποιηθεί το Brexit χωρίς συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 25% έως 35% μέσα σε τρία χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί από 4% σήμερα σε περισσότερο από 10% και οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα μπλοκαριστούν.

Ο βρετανικός Τύπος με τρόμο αναφέρει σήμερα αυτά τα δεδομένα, όμως ένας υπουργός που ήταν παρών στη συνεδρίαση δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian πως δεν αποτελούν υπόθεση εργασίας για τον Μαρκ Κάρνεϊ. «Δεν είπε πως όλα αυτά θα συμβούν, όμως όλοι συμφωνούν πως το χειρότερο σενάριο πρέπει να ληφθεί υπόψη», δήλωσε στην εφημερίδα αυτός ο υπουργός που δεν κατονομάζεται.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αντέδρασε αμέσως στα αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο.

Αυτό το μαύρο σενάριο, όπως παρουσιάζεται στον Τύπο, μοιάζει με αυτό που είχε κατασκευάσει πέρυσι η Τράπεζα της Αγγλίας για να πραγματοποιήσει τα «τεστ αντοχής» της, μια θεωρητική εργασία με στόχο να προσδιοριστεί αν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας θα ήταν ικανές να αντισταθούν σε μια κατακλυσμική αντιστροφή της συγκυρίας.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν προχωρούν όσον αφορά τους όρους του Brexit, η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι επιτάχυνε τις τελευταίες εβδομάδες τις προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στα τέλη Μαρτίου 2019. Χθες δημοσιοποίησε μια δεύτερη σειρά τεχνικών σημειώσεων που αναλύουν τους κινδύνους που συνδέονται μ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Αντιδρώντας στη δημοσίευση αυτών των σημειώσεων, η επικεφαλής των βρετανών εργοδοτών, η Κάρολιν Φέρμπερν, προειδοποίησε σήμερα πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε ένα «χτύπημα με ρόπαλο». «Πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προετοιμαστούν γι’ αυτό, πράγμα που θα διπλασίαζε τον εν δυνάμει αντίκτυπο, αν έπρεπε να πέσουμε σ’ αυτόν τον γκρεμό», δήλωσε στο BBC η Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της εργοδοτικής οργάνωσης CBI.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση «οφείλει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στη σύναψη μιας συμφωνίας εξόδου, να επιτύχει μια μεταβατική περίοδο» ανάμεσα στο επίσημο Brexit, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες, και τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να υπακούει στους νέους κανόνες που θα προκύψουν από την αποχώρηση, στο τέλος του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spiegel: Ελπίδα για την Ελλάδα η εκλογή Σεντένο

Τι προσδοκίες μπορεί να έχει η Ελλάδα από τον νέο επικεφαλής του Eurogroup; Και πόσο μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία η επένδυση στο Ελληνικό; Ο γερμανόφωνος Τύπος αναλύει και σχολιάζει. Η εκλογή του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριo Σεντένο

Περισσότερα »

Die Welt: Κούρεμα χρέους και μετά… Grexit

Τα σχόλια των γερμανών δημοσιογράφων για την απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Κούρεμα χρέους και Grexit προτείνουν τα γερμανικά μέσα. «Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος που δίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο που αναφέρεται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *