Χ. Δήμας: Η Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ θα σταματήσει την φυγή των νέων στο εξωτερικό

Η εμβληματικότερη δράση της κυβέρνησης μαζί με το Ελληνικό, είναι η πολιτεία καινοτομίας που θα γίνει στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, στο Ν. Φάληρο.

Με τα λόγια αυτά σηματοδότησε την αξία και τον συμβολισμό του μεγάλου εγχειρήματος που θα συντελεστεί στην πόλη μας, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, μιλώντας στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά.

Αναλύοντας την έννοια του όρου «πολιτεία καινοτομίας» ο κ. Δήμας είπε ότι πρόκειται για έναν πολυχώρο στον οποίο θα συγκεντρωθούν τα καλύτερα μυαλά από τον πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό χώρο τα οποία θα μπορούν να υλοποιούν τις ιδέες τους στα εργαστήρια, τα παρακλάδια των βιομηχανιών και στις βιοτεχνικές υποδομές που θα υπάρχουν στον χώρο.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνται συνέργιες σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, που θα έχουν το στοιχείο της πρωτοπορίας και της καινοτομίας.

“Στη ΧΡΩΠΕΙ ο καλύτερος χώρος”

«Από την αρχή που ανέλαβα το υφυπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας η σκέψη μου ήταν να βρεθεί ένας χώρος για να μπορέσει να παντρέψει τις ιδέες με την επιχειρηματικότητα και που θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Δεν θα υπήρχε καλύτερος χώρος από αυτόν της ΧΡΩΠΕΙ ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί ως βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας το 1880 και το 1950 που είχε εξελιχθεί σε πρωτοπόρα για την εποχή της φαρμακοβιομηχανία απασχολούσε 1000 εργαζόμενους και παρήγαγε καινοτόμα προϊόντα όπως το Αλγκόν που είχαν τεράστια απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.

Τα τελευταία 35 χρόνια η ΧΡΩΠΕΙ παρέμεινε αναξιοποίητη και σκεφτήκαμε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να λειτουργήσει σε αυτήν η πολιτεία καινοτομίας. Το όλο έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ γεγονός που σημαίνει ότι το δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ, παρόλο που το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 50 εκατομ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 2000 θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχοι χώροι υπάρχουν σε όλα τα κράτη του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να σταματήσουμε την φυγή των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό σε πρώτη φάση και ακολούθως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι περισσότεροι από όσους εγκατέλειψαν τη χωρα.

Εκτιμούμε ότι τον φθινόπωρο θα έχουμε ετοιμάσει τον διαγωνισμό και μέχρι τέλος του χρόνου θα βγει στον αέρα. Μέσω του διαγωνισμού θα ζητάμε προτάσεις που θα αφορούν στην κατασκευή των υποδομών, κτιριακών, τεχνικών κλπ και φυσικά αυτός που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα έχει και το management.

Στον διαγωνισμό θα φροντίσουμε να έχουμε δικλείδες που θα διασφαλίζουν ότι προσανατολιζόμαστε στην δημιουργία κέντρου καινοτομίας για να αποφύγουμε την περίπτωση ενός real estate ενοικιάσεις γραφείων. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες καινοτομίας, προϋποθέσεις για την σύνδεση της παραγόμενης έρευνας με τα ΑΕΙ και την επιχειρηματικότητα ώστε να υπάρχει προστιθέμενη αξία που θα οδηγεί στην ανάπτυξη», είπε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας .

Τον Ιούλιο η νομοθέτηση του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων

Όπως είπε ο κ. Δήμας, η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας γι’ αυτό και προχωράει σε συγκεκριμένα βήματα.

Αρχικά, θεσπίζει το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο  μέσα στον Ιούλιο θα νομοθετηθεί. Παράλληλα θεσπίζει ειδικά κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που συνίστανται στον υπερτριπλασιασμό της έκπτωσης δαπανών από 30% σε 100%, προκειμένου ν’ αυξηθούν οι επενδύσεις στο τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Ήδη σημαντικές εταιρίες τους εξωτερικού έχουν έρθει στην χώρα μας και έχουν επενδύσει στο τομέα της έρευνας.

Με όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μένουν στη χώρα μας οι νέοι επιστήμονες, κατέληξε ο κ. Δήμας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατσέλη: Ορόσημο για επανεκκίνηση της οικονομίας το 2015

Αισιόδοξη ότι το 2015 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων και με[…]

Περισσότερα »

Στρατούλης: Στα τρία δισ. οι οφειλές που ρυθμίστηκαν

Περισσότεροι από 120.000 οφειλέτες έχουν αξιοποιήσει τον νέο νόμο των 100 δόσεων για την ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, με τις οφειλές που έχουν ρυθμιστεί να πλησιάζουν τα τρία δισ. ευρώ και ποσό 90 εκατ. ευρώ να έχει καταβληθεί ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *