Χ. Μηνάογλου: Τα επαναστατικά κινήματα πριν το 1821

«Η συνείδηση των Ελλήνων επί τουρκοκρατίας για την ιστορική τους συνέχεια από την ελληνική αρχαιότητα υπήρχε και πριν τον νεοελληνικό διαφωτισμό. Η συνείδηση αυτή οδήγησε στην έκρηξη των κινημάτων όχι μόνο στις τουρκοκρατούμενες αλλά και στις βενετοκρατούμενες περιοχές», είπε στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Λία Λάππα, ο Δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διευθυντής του Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Χαράλαμπος Μηνάογλου.

«Από το 1770 ειδικά, ο Ελληνισμός βρίσκεται σε μία διαδικασία εξέγερσης, ενώ γενικά οι ρωσο-τουρκικοί πόλεμοι αποτελούσαν ευκαιρίες για ξεσηκωμούς», πρόσθεσε ο κ. Μηνάογλου κάνοντας αναφορά στα Ορλωφικά αλλά και τις ενέργειες το 1812 από τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη, πατέρα των ηγετών της Επανάστασης του 1821 Αλέξανδρο και Δημήτριο Υψηλάντη.

«Η στέρεα γνώση για το παρελθόν μας βοηθά να καταλαβαίνουμε για το παρόν και το μέλλον», σημείωσε ο Λυκειάρχης της Ιωνιδείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Μουντάκης

Ο Κώστας Μουντάκης (10 Φεβρουαρίου 1926 –  31 Ιανουαρίου 1991) θεωρείται μαζί με τους Νίκο Ξυλούρη, Θανάση Σκορδαλό και Λεωνίδα Κλάδο ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς λυράρηδες της Κρήτης. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1926 στο χωριό Αλφά της επαρχίας Μυλοποτάμου  Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *