Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Διεκόπη χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά στην επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

 Σχεδόν οκτώ ώρεςδιήρκεσε η συνεδρίαση, με το κύριο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση να είναι το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. Το ΚΑΣ αποφάσισε στις 2 τα μεσάνυχτα να διακόψει,λόγω παρέλευσης της ώρας, τις διεργασίες.

Όπως εξηγεί η νομική σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ, Ελένη Σβολοπούλου, η κήρυξη αρχαιολογικού είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και δεν μπορεί να τη ζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Εφορείας για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αφορούσε όλη την επένδυση, αλλά περίπου το ήμισυ της έκτασης και τμήμα περιοχής έξω από την επένδυση, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να ακολουθεί τα όρια των αρχαίων δήμων Ευωνύμου και Αλιμούντος.
Λίγα μέτρα νότια του ρέματος των Τραχώνων, αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαίου λατομείου, ενώ βρέθηκε και θησαυρός 57 αττικών νομισμάτων Ελευσίνειας σειράς και νομισμάτων Σαλαμίνας, που χρονολογούνται τον 4ο αιώνα πΧ.

Ο λόφος Χασάνι κατοικήθηκε από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή περίοδο. Επίσης, μεταξύ της λεωφόρου Βουλιαγμένης και του λόφου Χασανίου υπήρχε οργανωμένο νεκροταφείο του αρχαίου δήμου Ευωνύμου, ενώ δυτικά του λόφου και ως την παράκτια ζώνη έχουμε ενδείξεις χρήσης από τη γεωμετρική ως και την ελληνιστική περίοδο.

Στην περιοχή του αμαξοστασίου του τραμ έχουν εντοπιστεί νεκροταφεία που χρονολογούνται από το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. ως την αρχή των ελληνιστικών χρόνων.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, η επένδυση του Ελληνικού, έκτασης 6.200 στρεμμάτων, αποτελείται σε επίπεδο πολεοδομικής οργάνωσης από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου με το Μητροπολιτικό Πάρκο στο κέντρο της έκτασης και τον χώρο του παράκτιου μετώπου, με κύριο στοιχείο την παραλία. Γύρω από αυτά θα αναπτυχθούνεπτά ζώνες πολεοδόμησης με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και εμπορικού κέντρου και τρεις ζώνες ανάπτυξης.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής ανέρχεται σε 25 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ  ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σάμος στα 13 καλύτερα κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης

Ένα ελληνικό νησί βρίσκεται ανάμεσα στα 13 καλύτερα κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης για το 2016. Η λίστα δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Best European Destinations. Είναι γεγονός πως υπάρχουν απίστευτοι προορισμοί στην Ευρώπη, όπως το Άμστερνταμ και τα κανάλια του, το Λονδίνο για ψώνια ή το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός. Η Ευρώπη[…]

Περισσότερα »

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ενδιαφερόμενοι είναι όλοι όσοι οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2017. Θα καταβληθεί το ποσό των 43.989.884,06 ευρώ σε 195.584 δικαιούχους και αφορά συνολικά 451.800[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *