Χρ. Δήμας: Φιλόδοξος ο στόχος για το 3% του ΑΕΠ για έρευνα – καινοτομία

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας αλλά και στους επικείμενους στόχους αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στο Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας και  Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που συζητήθηκε είναι  ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της τάξεως του 3% του ΑΕΠ για κάθε κράτος – μέλος.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δήμας, εστίασε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αυτήν την κατεύθυνση και συγκεκριμένα:

  • Τα φορολογικά κίνητρα που αφορούν τον υπερτριπλασιασμό των υπερεκπτώσεων δαπανών R&D που είναι σε ισχύ από 01.09.2020.
  • Την δημιουργία του ElevateGreece.
  • Την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους.
  • Την δρομολόγηση Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη ThessIntec.
  • Τις δράσεις ΕΣΠΑ όπως το Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων.
  • Τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βασικής έρευνας.
  • Την περαιτέρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α.
  • Την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επεσήμανε τα εξής:

«O στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της τάξεως του 3% του ΑΕΠ για τα κράτη – μέλη είναι φιλόδοξος και έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η πραγματικότητα είναι πως σήμερα η Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί από τους κύριους διεθνείς ανταγωνιστές της και απαιτείται συντονισμένη και αποφασιστική δράση για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Η συγκριτικά χαμηλότερη επιχειρηματική επένδυση R&D στην Ευρώπη αποτελεί εμπόδιο για μια παραγωγικότερη και ισχυρότερη ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, βελτιώνοντας αισθητά τις αποδόσεις μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας να διανύσουμε για να φτάσουμε το στόχο του 3% του ΑΕΠ. Όμως, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει οργανωμένο στρατηγικό πλάνο για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί από τις 7.00 το πρωί στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας λόγω λόγω της σημερινής απεργίας σε μετρό και τραμ, αλλά και της στάσης εργασίας στον Ηλεκτρικό, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Η τροχαία βρίσκεται επί ποδός και τροχονόμοι βρίσκονται στους δρόμους . Σύμφωνα[…]

Περισσότερα »

340 πρόσφυγες στο Κ. Φιλοξενίας του Δ. Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Του Χρήστου Παπαδόπουλου… Στους 340 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται προσωρινά στο κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν την Πέμπτη 31 Μαρτίου από το λιμάνι του Πειραιά στα πλαίσια της προσπάθειας για την αποσυμφόρησή του από τη μαζική και συνεχόμενη εισροή των μεταναστών. Σύμφωνα με τον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *