Χρ. Γκίνης: Η περιουσία των βορειοηπειρωτών στο στόχαστρο των αλβανικών αρχών

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Κίνηση υπαναχώρησης φαίνεται ότι σχεδιάζουν τα Τίρανα στο θέμα της κρατικοποίησης εκτάσεων στην Χιμάρα που ανήκουν σε Έλληνες γηγενείς κατοίκους της περιοχής, έπειτα από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία προγραμματίζει παρέμβαση στον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Πέμπτης 4 Απριλίου, μετά την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης νέα υπουργική απόφαση με την οποία οι Έλληνες της Χιμάρας έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εντός έξι μηνών τις ιδιωτικές τους περιουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει το μήνυμα ότι, «Δεν μπορούμε να μιλάμε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ χωρίς να τηρηθούν στο ακέραιο όλα όσα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας». Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αμφισβητεί την ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας για τις επίμαχες εκτάσεις.

Ωστόσο μιλώντας στο Κανάλι Ένα ο κάτοικος της Χιμάρας Χρήστος Γκίνης, του οποίου η περιουσία είναι στο στόχαστρο των αλβανικών αρχών, εξέφρασε την απογοήτευση και την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις.

«Κάθε μέρα αλλάζουν τους νόμους, με σκοπό να μας διώξουν από τη γη μας. Έκαναν μία τροποποίηση για να καταγράψουν τις περιουσίες μας και μετά να τις αρπάξουν», δήλωσε ο κ. Γκίνης.

«Είμαστε εβδομήντα χρόνια χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Θα μπορούσαν εύκολα να μας αναγνωρίσουν τις περιουσίες μας αλλά κάνουν παιχνίδια και περνάν αυτό που θέλουν», σημείωσε.

Ο κ. Γκίνης αναφέρθηκε στην καταπάτηση της γης των αυτοχθόνων που σημειώνεται από τον Δεκέμβριο του 2018 στην κεντρική συνοικία της Χιμάρας, τα παραθαλάσσια Σπήλια, αλλά όπως επισήμανε, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες αντιδράσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την λεηλασία της γης, ούτε από τους κατοίκους, ούτε από την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα Κυριακή – Ποιο είναι το ωράριο

Ανοιχτά είναι σήμερα Κυριακή 5 Μαΐου 2019 τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. To προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας σήμερα Κυριακή είναι από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.00, ενώ τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά έως τις 20.00. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε σχετικά: «Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *