Χρ. Σταϊκούρας: Το 2020 η διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων

Στο μείζον ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε ότι εντός του 2020 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει «με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», κάτω του 3,5% του ΑΕΠ.
«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, παρουσιάζοντας τα τέσσερα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς:
• Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης
• χαμηλό κόστος δανεισμού
• Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
• Αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs – των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες – για αναπτυξιακούς λόγους
«Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «αισιόδοξες εκτιμήσεις» όσον αφορά το ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της».
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σταϊκούρας κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «αύξηση των φορολογικών εσόδων», διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν θα προκύψει από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.
naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ράλι» στη ρύθμιση των 100 δόσεων – Έρχεται η παράταση

Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα καθώς αύριο εκπνέει η προθεσμία και οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να προλάβουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν δεκτές από το σύστημα, προσεγγίζει ήδη τις 600.000 ενώ το ποσό της οφειλής που μπαίνει σε[…]

Περισσότερα »

Ποιες δαπάνες εκπίπτουν και ποιες όχι από τα ακαθάριστα έσοδα

Τη δυνατότητα έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων παρέχει το νέο σύστημα έκπτωσης δαπανών για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες. Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *