Χρ. Σταϊκούρας: Το 2020 η διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων

Στο μείζον ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε ότι εντός του 2020 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει «με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», κάτω του 3,5% του ΑΕΠ.
«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, παρουσιάζοντας τα τέσσερα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς:
• Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης
• χαμηλό κόστος δανεισμού
• Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
• Αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs – των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες – για αναπτυξιακούς λόγους
«Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «αισιόδοξες εκτιμήσεις» όσον αφορά το ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της».
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σταϊκούρας κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «αύξηση των φορολογικών εσόδων», διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν θα προκύψει από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.
naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ: Χρηματοδότηση μόνο με ελάφρυνση του χρέους

Χρηματοδότηση του νέου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αφού πρώτα αποφασιστεί ελάφρυνση του χρέους κατά την πρώτη αξιολόγηση, θα εξετάσει το ΔΝΤ, όπως ξεκαθάρισε η Ντέλια Βελκουλέσκου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα νέα μέτρα που θα ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο ως ένα μεγάλο βήμα προόδου. «Κατά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα εργαστήκαμε[…]

Περισσότερα »

Γ. Βαρουφάκης: Στηρίζω απόλυτα τον Τσακαλώτο

Στηρίζω απόλυτα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον αγώνα που θα δώσει στο Eurogroup, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μήνυμά του στο Twitter.  «Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πρωί δήλωσα πως στηρίζω απόλυτα τον Ευκλ. Τσακαλώτο στον αγώνα που θα δώσει στο Eurogroup, ιδίως υπέρ του πλάνου μας για το χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *