Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρ. Στυλιανίδης: Η αλληλεγγύη στην πράξη είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου του 2021. Στο επίκεντρο των ομιλιών του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Διαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Γιάνες Λέναρτσιτς, βρέθηκαν η συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων καθώς επίσης και η ενίσχυση της πρόληψης. Βασικός στόχος του workshop είναι να εντοπιστούν οι ελλείψεις και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ώστε να υπάρξει βελτίωση στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική κρίση είναι μόνο μέσω της συλλογικής δράσης των χωρών, ενώ προσέθεσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης στην κλιματική κρίση, ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα και περισσότερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής μας, η οποία διαπερνά οριζόντια κάθε πολιτική και τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο που πέρασε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι χαρακτηρίστηκε από καταστροφικές, mega-πυρκαγιές σε όλη τη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι πάνω από 0,5 εκατομμύριο εκτάρια γης κάηκαν, εκ των οποίων το 61% δασικές εκτάσεις. Μάλιστα περίπου το 25% των ζωνών που κάηκαν βρίσκονται εντός περιοχών Natura 2000 – των ταμιευτήρων βιοποικιλότητας της ΕΕ. Οι χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο. Το ίδιο και η Αλγερία. «Η Ελλάδα, έχοντας σημειώσει ένα ρεκόρ ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, βρέθηκε αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης! Πρόκειται για άλλη μια σαφή ένδειξη ότι η κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι πραγματικότητα. Δεν είναι fake news! Μας επηρεάζει όλους», υπογράμμισε.

Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών στο θέμα της διαχείρισης των κινδύνων.

«Η αλληλεγγύη στην πράξη είναι το κοινό μας σημείο. Είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων. Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την προμήθεια 2 αεροσκαφών (Καναντέρ) μέσω του rescEU στη χώρα ενώ υπάρχει και συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πιλοτικό πρόγραμμα των πυροσβεστών από τις Βόρειες χώρες που θα έρθουν στη χώρα το καλοκαίρι ώστε να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοί οι πυροσβέστες να είναι «σταθμευμένοι» εδώ «μέχρι να δημιουργηθεί το σώμα των δασοπυροσβεστών».

Ακόμη επανέλαβε ότι βασικοί πυλώνες του υπουργείου είναι το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα. «Πιστεύουμε ότι αν πας στο πεδίο της μάχης δίχως να έχει γίνει πρόληψη, σωστή προετοιμασία-ετοιμότητα και δίχως να σκέφτεσαι την ανθεκτικότητα στο μέλλον μάλλον θα αποτύχεις και ενδεχομένως να έχεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Θα επιμείνουμε σε αυτό το τρίπτυχο. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,