Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρ. Βερναρδάκης: Πακέτο άμεσων μέτρων από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δέσμη μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και την επόμενη μέρα ευρύτερα, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα έγκρισης, με την έννοια της εποπτείας που υπήρχε» πριν από τους θεσμούς και πως «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων κι ενός προγραμματισμού, θα πρέπει προφανώς να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο κομμάτι των εξαγγελιών, για να έχουμε έναν «καθαρό διάδρομο» στα δημοσιονομικά».

Κατά τον κ. Βερναρδάκη, η δουλειά που γίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο «στοχεύει στο να δώσει, πράγματι, άμεσα μέτρα. Θα υπάρχει πακέτο άμεσων εξαγγελιών και μέτρων» είπε, ενώ «θα υπάρχει πρόγραμμα τετραετίας, το οποίο θα εκτυλιχθεί από τα πολύ άμεσα μέτρα, από το 2019, μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύσουν το 2020».

Ως παράδειγμα ανέφερε «το σενάριο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα έχει άμεση εφαρμογή κατά ένα ποσοστό. Θα έχει δεύτερο ποσοστό το 2020. Αυτή τη στιγμή «κλειδώνει» μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν είναι μόνο η ποσοστιαία μείωση, είναι και η αλλαγή όλης της φιλοσοφίας. Αυτό θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, την αλλαγή της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αποκτήσει πολύ δικαιότερα χαρακτηριστικά, άλλες δομές, να είναι ένας φόρος που θα συμμετέχει πολύ λιγότερο από ό,τι σήμερα στα δημοσιονομικά. Προβλέπεται μια μείωση, που όμως πρέπει να εξειδικευτεί σε περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες» ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο ίδιος μίλησε και για φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων, των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων κ.ά. «Όλα αυτά θα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Θα έχουμε τις πολύ άμεσες εφαρμογές του, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θα έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο που προβλέπουμε για την επόμενη τριετία-τετραετία. Θα νομοθετηθούν από τώρα».

«Είναι επίσης σαφές ότι θα έχουμε φέτος τον Δεκέμβριο τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, κατά κάποιο τρόπο για τρίτη χρονιά, τείνει να μονιμοποιηθεί» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για το θέμα των συντάξεων είπε ότι στη ΔΕΘ «θα υπάρξει μια τοποθέτηση, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι προφανής, έχει εκδηλωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Κι αυτό θα γίνει, απλώς θέλει λίγο τον χρόνο του. Θα είμαστε έτοιμοι για πολύ συγκεκριμένες, δεσμευτικές τοποθετήσεις, με την κατάθεση του καινούριου προϋπολογισμού, μετά τις 15 Οκτωβρίου». Εν τέλει, «δεν υπάρχει θέμα, η κυβέρνηση το έχει εξαγγείλει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Έχουμε μια εικόνα των δημοσιονομικών ορίων, έχουμε τις επικοινωνίες με την Ε.Ε. για το θέμα. Θα έχουμε νέα σε αυτό το ζήτημα, αλλά τις πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τις περιμένουμε λίγο».

Όσον αφορά το μέτωπο των επενδύσεων και της ανάπτυξης, θα υπάρξουν επίσης ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη. «Η ΔΕΘ κινείται συνολικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι και το πεδίο των διμερών επαφών που γίνονται με την Αμερική αυτή τη στιγμή, ως τιμώμενη χώρα φέτος. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια ένεση στο επενδυτικό ενδιαφέρον» δήλωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.