Δ. Αβραμόπουλος: Ανησυχητική η αύξηση του εθνικισμού στα Βαλκάνια

Για απειλή «επαναβαλκανοποίησης» των Βαλκανίων εξαιτίας του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, κάνει λόγο ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «έχει σημασία να μην γυρίσουμε πίσω στο σκοτεινό παρελθόν».
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ σημειώνει ότι «οι ηγεσίες των χωρών αυτών θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητο να σκέφτονται και να ενεργούν με ευρωπαϊκό πνεύμα» και τονίζει πως «χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο οικοδομώντας γέφυρες που θα φέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».
Ερωτηθείς για το πώς προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαχειριστεί το θέμα της εφαρμογής της πολιτικής των ποσοστώσεων απέναντι στις χώρες που αρνούνται να την εφαρμόσουν, ο Έλληνας επίτροπος δηλώνει ότι «η λειτουργία του μηχανισμού των μετεγκαταστάσεων είναι επιτυχημένη» σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν είναι “a la carte”».
Επαναλαμβάνει την άποψη ότι «το σημερινό Δουβλίνο ακυρώθηκε από τις εξελίξεις» και υπογραμμίζει ότι η πρόταση που έχει υποβάλλει, ο ίδιος, για την αναθεώρηση του Δουβλίνου στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου συστήματος τόσο απέναντι στην ίδια την ΕΕ και τους πολίτες της όσο και στους πρόσφυγες αλλά και στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Εξαίρει την συμβολή της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι «η Γερμανία έχει δείξει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο τι μπορεί να πράξει μία χώρα βασιζόμενη σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες» και τονίζει ότι «προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό το συντομότερο δυνατόν».
Αναφερόμενος στην πιθανότητα μείωσης κονδυλίων για το προσφυγικό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχεται ότι «η αποχώρηση της Βρετανίας δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» και δηλώνει ότι «ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζουμε πρόταση όπου οι τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης συνόρων και της ασφάλειας συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προκλήσεων του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».
Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ι. Δέδες: Εφαρμογή πολιτικών από αιρετούς και όχι τεχνοκράτες

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Πετούση «Ν’ αναδείξουμε ανθρώπους που θα στηρίξουν μεγάλες αλλαγές στο Ευρωκοινοβούλιο» τόνισε μιλώντας στο Κανάλι ‘Ενα και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία» του Νίκου Μπαρδούνια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Δέδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, καίρια ζητήματα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας, η αντιμετώπιση[…]

Περισσότερα »

“ Το Το καλοκαίρι οι 2 φρεγάτες Fremm στο Αιγαίο και εκσυγχρονισμός των F-16”! 

“Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει με τον Μακρόν για τις δύο φρεγάτες Fremm…Είναι δυνατόν οι γαλλικές φρεγάτες να πλεύσουν στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι”, δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης κάνοντας λόγο για πιθανότητα απόκτησης τουλάχιστον ακόμη δύο φρεγατών. Σε επόμενη φάση έρχονται και οι φρεγάτες BELHARA. “Η Ελλάδα δεν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *