Γ. Μώραλης: Απάντηση στην “επίθεση” του Χρήστου Βρεττάκου

του Νίκου Παρασκευά

Την ύπουλη, επικίνδυνη και ανεδαφική τακτική που ακολουθεί ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, εναντίον του Δήμου Πειραιά αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης

Ο κ. Μώραλης, μετά από αρκετό διάστημα, που όπως αναφέρει ο ίδιος δεν απαντούσε στις προκλήσεις του κ. Βρεττάκου, αποφάσισε να απαντήσει τώρα, γιατί δεν ήθελε να αιωρείται στον κόσμο η εκτίμηση ότι ο Δήμος Πειραιά λειτουργεί σε βάρος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των κατοίκων του, που ήθελε να περάσει ο Δήμαρχος του όμορου Δήμου.

΄Όπως αναφέρει ο κ. Μώραλης είναι γνωστή σε όλους η διαχρονική συνεργασία και η στήριξη του Δήμου Πειραιά προς τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας γι’ αυτό και οι προσπάθειες του κ. Βρεττάκου να τσακωθεί με τον Δήμαρχο Πειραιά, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν.

Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μώραλης, με αφορμή τις οργίλες και επιθετικές ανακοινώσεις του κ. Βρεττάκου για το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στο Σχιστό.

Στον συγκεκριμένο ΣΜΑ, τον οποίο διαχειρίζεται ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Νομού Αττικής, μεταφορτώνουν εδώ και πολλά χρόνια τα απορρίμματά τους 19 Δήμοι συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Πειραιά.

Αυτό που ζητούσε ο Δήμος Πειραιά ήταν να αδειοδοτηθεί σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον ήδη λειτουργούντα ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ να λειτουργήσει  ένα δικό του Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για να διευκολυνθεί στο έργο του.  Δηλαδή τα απορρίμματα που αφήνει σήμερα στο ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ να τα αφήνει σε δικό του ΣΜΑ, προκειμένου να επιτυγχάνει οικονομίες σε εργατοώρες, καύσιμα, ανταλλακτικά, περιβαλλοντική ρύπανση κλπ.

Αυτό το αίτημα του Δήμου Πειραιά δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο κ. Βρεττάκος βγήκε και πανηγύριζε επειδή γλύτωσε από τα σκουπίδια την περιοχή του.

Το ότι επί ολόκληρες δεκαετίες 19 Δήμοι αδειάζουν τα σκουπίδια τους στο συγκεκριμένο χώρο δεν ενόχλησε ποτέ τον κ. Βρεττάκο.  Και επιπλέον, αντιδρούσε για να μην δημιουργηθεί ο ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά σε χώρο που ούτε ιδιοκτησιακά του ανήκει, γιατί είναι ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, ούτε στα γεωγραφικά του όρια βρίσκεται, αφού βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος.

Δηλαδή, ο κ. Βρεττάκος ήθελε να ξεσηκώσει τον κόσμο για κάτι το οποίο δεν έχει σχέση ούτε ιδιοκτησιακά ούτε χωροταξικά με το Δήμο του!  Δεν διαμαρτυρήθηκε ο Δήμαρχος Περάματος και διαμαρτυρήθηκε ο κ. Βρεττάκος !

Αυτό και μόνο δείχνει ότι ο Δήμος Πειραιά και προσωπικά ο κ. Μώραλης αποτελούν όπως φαίνεται κόκκινο πανί για το Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.  Αν αυτό δεν λέγεται εμπάθεια, πώς λέγεται;

Γ. Μώραλης: Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι μαγκιά αλλά υποχρέωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά αναφέρει…

«Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος προσπαθεί δημόσια να καταστήσει τον Δήμο Πειραιά, ως έναν Δήμο που λειτουργεί εις βάρος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των κατοίκων του.

Δυστυχώς για αυτόν και παρά την επίμονη προσπάθειά του, τους τελευταίους μήνες να τσακωθεί με τον Δήμο Πειραιά,  χωρίς να του έχω απαντήσει μέχρι σήμερα, είναι γνωστή σε όλους η διαχρονική συνεργασία και στήριξη του Δήμου Πειραιά προς τον Δήμο αλλά και τους Πειραιώτες κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Αν δε αυτό αμφισβητηθεί, είμαστε εδώ να εξηγήσουμε αναλυτικά τι εννοούμε σε σχέση με τους χώρους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για δικές του υπηρεσίες,  ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και όχι μόνο.

Θα περίμενα λοιπόν από τον κ. Βρεττάκο να είναι λιγότερο επιθετικός απέναντι στον Δήμο Πειραιά, δείχνοντας σεβασμό στις ιστορικές και διαχρονικά καλές σχέσεις των δυο Δήμων και κυρίως των κατοίκων τους, αλλά και αναλογιζόμενος ότι η καλή συνεργασία αποφέρει οφέλη προς όλους, ενώ οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν απώλειες και για τους δυο, λιγότερες ή περισσότερες για τον καθένα.

Όσον αφορά όμως στο θέμα της αντιπαράθεσης, το οποίο προήλθε από την απολύτως λογική και θεμιτή επιθυμία του Δήμου Πειραιά να ενταχθεί, όταν κλήθηκε, όπως και άλλοι πολλοί Δήμοι, στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να αδειοδοτήσει τον ΣΜΑ στο Σχιστό σε έκταση ιδιοκτησίας του, επιθυμώ να τονίσω τα εξής:

Στο Σχιστό και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του ΕΣΔΝΑ μεταφορτώνουν ήδη εδώ και χρόνια τα απορρίμματά τους 19 Δήμοι!!!

Τον ΣΜΑ που ο Δήμος Πειραιά επιθυμούσε να αδειοδοτήσει είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου !!!! από τον συγκεκριμένο αδειοδοτημένο ΣΜΑ.

Μικρό παιδί λοιπόν καταλαβαίνει ότι ΚΑΜΙΑ απολύτως επιβάρυνση δεν θα είχε η περιοχή από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Πειραιά, καθώς αυτά όπως και των υπολοίπων 18 Δήμων, μεταφορτώνουν εδώ και πολλά χρόνια στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό.

Επίσης για να γίνει κατανοητό σε όσους ίσως παρασύρθηκαν από τις ψευδείς απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Βρεττάκου ότι ο Πειραιάς θέλει να μετατρέψει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σε σκουπιδότοπό του, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης.

Με απόλυτη ακρίβεια σημαίνει ότι τα μικρά απορριμματοφόρα πηγαίνουν στο Σχιστό και αδειάζουν τα απορρίμματα απευθείας σε μεγαλύτερα φορτηγά,  τα οποία κατευθείαν οδηγούνται στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό ή στη Φυλή, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες σε εργατοώρες, καύσιμα, βλάβες, ανταλλακτικά και λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση.

Αν αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Πειραιά επιχειρεί να μετατρέψει σε σκουπιδότοπο τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας,  η επιστήμη, η λογική και κυρίως η αλήθεια, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και φυσικά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 18 Δήμοι έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπό τους τον Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας.

Για αυτούς δε τους 18 Δήμους,  ο κ. Βρεττάκος δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ουσιαστικά διαμαρτυρηθεί. Αν αυτό δεν λέγεται υποκρισία οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

 Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι 19 Δήμοι μεταφορτώνουν στο Σχιστό, αλλά για κάποιο μαγικό, ανεξήγητο λόγο ο κ. Βρεττάκος έχει πρόβλημα μόνο για τη μεταφόρτωση του Δήμου Πειραιά στην ίδια περιοχή 1000 μέτρα πιο κάτω.

Επίσης, ξεκαθαρίζουμε ότι το οικόπεδο του Δήμου Πειραιά δεν είναι στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, αλλά του Δήμου Περάματος.

Ο κ. Βρεττάκος δήλωσε ότι είτε χωρίς νόμο είτε με νόμο, θα εμποδίσει την αδειοδότηση του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά. Αντίθετα εμείς δηλώνουμε ότι θα τηρήσουμε τον νόμο, έστω και αν διαφωνούμε, γιατί η εφαρμογή των νόμων δεν αποτελεί επιλογή και μαγκιά, αλλά υποχρέωση.

 Βέβαια θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου Πειραιά και των κατοίκων του.

Είναι πάντως άξιο απορίας γιατί ο κ. Βρεττάκος επιλέγει, για ένα θέμα χωρίς απολύτως καμία μα καμία ουσία για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τους κατοίκους του, τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν όμορο Δήμο με τον οποίο θα έπρεπε να επιδιώκει τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες.

 Είναι πραγματικά εξωπραγματική η επιθυμία και η αγωνία του να εμφανίσει ότι πέτυχε κάποια δήθεν νίκη, επιχειρώντας να στερήσει από τον Δήμο του Πειραιά και τους κατοίκους του αυτά που δικαιούνται.

 Ίσως η ανάγκη του να είναι μεγάλη γιατί έρχονται μεγάλα διλήμματα και πιθανοί συμβιβασμοί, ίσως γιατί κάποια άλλη άγνωστη σε εμένα ανάγκη τον οδηγεί.

Είμαι βέβαιος ότι στο προσεχές διάστημα όλα θα τεθούν, όλα θα εξηγηθούν και καμία απορία δεν θα μείνει τελικά αναπάντητη.

Λυπάμαι ειλικρινά για τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν συνάδελφο Δήμαρχο και μάλιστα όμορου Δήμου και πραγματικά προβληματίστηκα ιδιαιτέρως για το αν θα έπρεπε να του απαντήσω. Νομίζω όμως ότι ο κάθε αντικειμενικός αναγνώστης, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, θα συμφωνήσει ότι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του και μάλιστα με απαράδεκτο ύφος δεν μπορεί ο Δήμος Πειραιά να μην απαντά ποτέ.

Τέλος, εύχομαι και ελπίζω η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος της Αττικής είναι απαραίτητο να διαθέτει αδειοδοτημένο ΣΜΑ.

Να υιοθετήσει τις απόψεις όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ και του προέδρου της ΠΕΔΑ, οι οποίοι είχαν εκφραστεί θετικά για όλα τα υπό αδειοδότηση ΣΜΑ και ανάλογα να πράξει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Π.Ε. Πειραιά: Απόσυρση βαφής αυγών

Βαφή αυγών, σε μορφή βαμμένων νημάτων, που κρίθηκε ως «μη κανονικό- μη ασφαλές προϊόν» εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους στο πλαίσιο των ελέγχων, που διενεργούνται στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα. Πρόκειται για το προϊόν ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ[…]

Περισσότερα »

“Προκλητική η απόφαση για τα απορριμμάτα της Τρίπολης στη Φυλή”

Tου Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Την έντονη αντίδραση της Περιφερειάρχου Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Ρένας Δούρου προκάλεσε η κοινή απόφαση των γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής Μανώλη Αγγελάκα και Πελοποννήσου Γιώργου Διδασκάλου, για μεταφορά 4.000 τόνων απορριμμάτων της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Φυλής. «Η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *