Δ. Πειραιά – Εστίαση: Όλα έτοιμα για την πρεμιέρα της Δευτέρας

Του Νίκου Παρασκευά
Την εκτίμηση των δυο πρώτων εβδομάδων λειτουργίας των καταστημάτων στον Πειραιά, αλλά και την ετοιμότητα της δημοτικής μηχανής για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, εξέτασε στην σημερινή εκπομπή επικαιρότητας που έκανε το πρωί το Κανάλι Ένα με τον δημοσιογράφο Νίκο Παρασκευά και τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρου Τζεφεράκου και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου, Τάσου Μαρκαριάν, ο οποίος είναι γνωστός έμπορος της πόλης και μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.
Αρχικά, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρος Τζεφεράκος εξέφρασε την ανησυχία του για τα χθεσινά φαινόμενα στο ΣΕΦ και στο Πασαλιμάνι, όπου χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς να εφαρμόζονται οι οδηγίες για τις αποστάσεις, τις μάσκες κλπ.
Όπως είπε ο κ Τζεφεράκος αυτή η άγνοια κινδύνου που παρατηρείται είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει σε δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού το φθινόπωρο, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο από το πρώτο.  Από την πλευρά του ο κ. Μαρκαριάν είπε ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν θα ήταν στο δρόμο ή στις παραλίες αν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά δεδομένου ότι όλοι αυτοί είναι πελάτες των καταστημάτων εστίασης και απλά βρίσκονταν έξω γιατί δεν είχαν που να πάνε.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι από Δευτέρα που θα ανοίξουν τα μαγαζιά τα φαινόμενα αυτά θα περιοριστούν. Σε ότι αφορά τις πρώτες μέρες της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μετά τον κορωνοϊό, επεσήμανε πως ειδικά οι καταστηματάρχες και το προσωπικό και δευτερευόντως οι πελάτες, δείχνουν αξιοσημείωτη προσοχή στα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια.
Το πρόβλημα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, συνέχισε ο κ. Μαρκαριάν, είναι στις αλλαγές.  Δηλαδή ο καταναλωτής δοκιμάζει κάποια ρούχα ή υποδήματα και μετά τα αφήνει.  Εκεί εστιάζουν την προσοχή τους οι καταστηματάρχες και προσπαθούν να απολυμάνουν τα είδη αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί, είτε με ατμό είτε με αντισηπτικά. Για τα καταστήματα εστίασης είπε ότι ο κόσμος πρέπει να πειθαρχήσει στις οδηγίες γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρξουν κρούσματα στα καταστήματα. Και ένα κρούσμα αν εμφανιστεί όλο το εμπορικό σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα, είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου, Γρηγόρης Καψοκόλης, ο οποίος είπε ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα μαγαζιά, έχουν σημειωθεί οι θέσεις των τραπεζιών και των καθισμάτων και από εκεί και πέρα ο Δήμος περιμένει μέσα στη βδομάδα, τις προτάσεις των καταστηματαρχών για να δει που είναι δυνατόν να γίνουν πεζοδρομήσεις για να μπορέσουν να απλωθούν τα τραπεζοκαθίσματα.
Οι κήποι και οι πλατείες

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αντωνία Καρακατσάνη, αναφέρθηκε στα έργα ανάπλασης των πλατειών και των κήπων της πόλης.   Όπως είπε σε όσα σημεία υπάρχουν κηπάρια, κήποι, πνεύμονες πρασίνου ή έστω και κάποια πρασιά, γίνονται συστηματικές αναπλάσεις, όπου είναι δυνατόν τοποθετείται γκαζόν, γίνεται περιποίηση των υπαρχόντων δένδρων και θάμνων, ενώ τοποθετούνται και νέα φυτά.
Όλα αυτά όπως είπε και η κα. Καρακατσάνη γίνονται από το προσωπικό του τομέα Πρασίνου του Δήμου που αριθμεί μόλις δέκα επτά άτομα τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας.  Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε ιδιαίτερα τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους επικεφαλείς του τμήματος για την προσπάθεια που κάνουν και την προσήλωση που δείχνουν στο έργο τους.  Επίσης, είπε ότι το πρόγραμμα κλάδευσης των δένδρων όλου του Πειραιά θα ξεκινήσει φέτος από τον Σεπτέμβριο για να προλάβουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε όλα τα δένδρα της πόλης.
Η κα. Καρακατσάνη αναφέρθηκε και στο θέμα των αδέσποτων ζώων και είπε ότι το πρόγραμμα για τη διατροφή και το πότισμά τους συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς, καθώς στις ήδη υπάρχουσες ποτίστρες και ταϊστρες προστίθενται και νέες, με στόχο να καλυφθούν όλα τα σημεία της πόλης, όπου συχνάζουν αδέσποτα.  Προχωράει επίσης, το πρόγραμμα στείρωσης και ελέγχου στις αδέσποτες γάτες, από γιατρό που έχει σύμβαση με το Δήμο, ενώ υπάρχουν και εθελοντές κτηνίατροι που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η κα. Καρακατσάνη σημείωσε ,τέλος, ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα ζωοτροφών στον Δήμο και όποιος φιλόζωος ενδιαφέρεται να πάρει κάποιες  ποσότητες για τις διανείμει στις ταϊστρες που έχουν τοποθετηθεί δεν έχει παρά να τηλεφωνήσει στη Δημοτική Κοινότητα που ανήκει

Το πρόγραμμα “Στέγη και Εργασία”
Ένα νέο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και υλοποιεί η ΚΟΔΕΠ και έχει στόχο να βοηθήσει τους άστεγους της πόλης μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.  Όπως ανέφερε ο γιατρός, Νικήτας Κανάκης, που είναι από τους διαχειριστές του προγράμματος, η πρωτοπορία και η ιδιαιτερότητα του, έγκειται στο ότι δεν αποσκοπεί στο να βρει απλά μια στεγή για τους άστεγους, αλλά επιδιώκει να τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της παραγωγικής εργασίας και να τους καταστήσει αυτόνομους και αυτάρκεις ώστε να μπορούν στο μέλλον να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα της στέγης τους και της συντήρησής τους.
Ο κ. Κανάκης,  τόνισε ότι με το πρόγραμμα αυτό ο κάθε άστεγος θα διασφαλίζει ένα σπίτι, μια στέγη, για να μην βρίσκεται στο δρόμο, ενώ θα προσλαμβάνεται και σε κάποια δουλειά με τη διαφορά ότι τα έξοδά του (μισθοδοσία κλπ) θα τα καλύπτει ο Δήμος για δέκα οκτώ μήνες.  Στο διάστημα αυτό ο ωφελούμενος από το πρόγραμμα θα μπορεί να μάθει τη δουλειά να συνηθίσει το περιβάλλον εργασίας και να αποκτήσει τις ικανότητες που θα τον καταστήσουν απαραίτητο στην επιχείρηση ώστε να συνεχίσει να εργάζεται και μετά το δεκταοχτάμηνο και να αμείβεται κανονικά από τον επιχειρηματία.
Με τον τρόπο αυτό ο άστεγος αποκτά εμπειρία, υπευθυνότητα, κοινωνικότητα και προσαρμοστικότητα, που θα του χρειαστούν για να μπορέσει να σταδιοδρομήσει μόνος του στο μέλλον και να μην έχει την ανάγκη κανενός Σε όλο το διάστημα που ο ωφελούμενος θα συντηρείται από το Δήμο θα έχει κάθε υποστήριξη και βοήθεια είτε ψυχολογική είτε ιατρική είτε κοινωνική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ. Πειραιά: Πρόγραμμα εκτεταμένων ασφαλτοστρώσεων

Ο Δήμος  Πειραιά ξεκίνησε και υλοποιεί σε καθημερινή βάση ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ασφαλτοστρώσεων με σκοπό την ριζική βελτίωση του οδικού δικτύου της πόλης, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα  γίνονται ασφαλτοστρώσεις στο παραλιακό μέτωπο του Μικρολίμανου, καθώς και στη Τρούμπα στο πλαίσιο της συνολικότερης  αναβάθμισης[…]

Περισσότερα »

Χιλιάδες βιβλία σε… σκυταλοδρομία στον Πειραιά

Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων στην κατεύθυνση προώθησης του βιβλίου και προσέλκυσης νέων αναγνωστών συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά το πρόγραμμα με τίτλο «Βιβλίο Αναζητεί Αναγνώστη». Με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, Εθελοντές του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, θα ξεκινήσουν και θα τοποθετήσουν βιβλία στους Δήμους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *