Δ. Πειραιά: Προεκλογικό το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το σκηνικό έντασης που εγκαινίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, συνέχισαν οι σύμβουλοι του συνδυασμού που απηχεί τις κυβερνητικές θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή του «Λιμανιού της Αγωνίας», κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.   

Η επικεφαλής, μέχρι τις εκλογές Μαρία Σταθάκη, επιτέθηκε στον Δήμαρχο μιλώντας πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και τον κατηγόρησε ότι στο έντυπο του απολογισμού των έργων της δημοτικής αρχής που διανεμήθηκε στην Γ’ Δημοτική Κοινότητα αναφέρονται έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Περιφέρεια αλλά αυτό δεν το αναγράφει πουθενά για να παραπλανήσει τον κόσμο και να τα παρουσιάσει για δικά του.

Να θυμίσουμε ότι τον ίδιο ισχυρισμό είχε εκφράσει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Περιφερειακός Σύμβουλος των ΑΝΕΛ κος. Μοίρας, που είναι και γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος. Φαίνεται δηλαδή ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ευθυγραμμιστεί στο συγκεκριμένο αφήγημα και αυτό θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της προεκλογικής τους εκστρατείας ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Παράγοντες του Δήμου τόνιζαν μάλιστα πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβερνητική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι να απαλλάξει τη Δούρου από τον εφιάλτη των 99 νεκρών στο Μάτι και των 34 στη Μάνδρα γι’ αυτό και θα επιχειρηθεί να της πιστώσουν όσα έργα γίνονται στους Δήμους του Λεκανοπεδίου ως δικά της,  με το επιχείρημα ότι εκείνη έδωσε τα χρήματα!

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, που κατάλαβε ποιο σκηνικό πάνε να στήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησε λέγοντας  ότι σχεδόν κανένα έργο δεν γίνεται στους Δήμους με πόρους της Περιφέρειας γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν.  Τα χρήματα προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους και διοχετεύονται μέσω της Περιφέρειας στους Δήμους για έργα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, έχουν κάνει τις μελέτες, έχουν βγάλει τις άδειες, έχουν καταρτίσει τις προδιαγραφές και έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.   Η Περιφέρεια απλά διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και στην καλύτερη περίπτωση κάνει και τους διαγωνισμούς, υπογράμμισε ο κος. Μώραλης και συμπλήρωσε: «Σε όλη την Ελλάδα αυτό γίνεται.  Τι θέλετε να πείτε; Ότι οι Δήμαρχοι δεν είναι καλοί και είναι καλοί οι Περιφερειάρχες; ή ότι η μόνη καλή είναι η κα. Δούρου;  Επαναλαμβάνω ότι η Περιφέρεια δεν πληρώνει με δικά της λεφτά, δεν βάζει τίποτα από την τσέπη της η κα. Δούρου ούτε κανένας Περιφερειάρχης.   Και στο κάτω κάτω, εγώ παντού όπου βρεθώ αναφέρω και μάλιστα πολλές φορές την άριστη συνεργασία που έχω με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά τον κ. Γαβρίλη»

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς που είχαν διατυπώσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τους οποίους η ΟΧΕ έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δύο χρόνια πριν για … να φάει ο κόσμος ψωμάκι! Όπως είπε ο κος. Μώραλης το στοίχημα της ΟΧΕ το κέρδισε ο Δήμος το Μάρτιο του 2018 και το κέρδισε γιατί είχε τις πιο άρτιες μελέτες, τις πιο εξελιγμένες προτάσεις και τα πιο ώριμα προγράμματα.   Και για να πάρει την ΟΧΕ ανταγωνίστηκε με πολλούς άλλους μεγάλους Δήμους αλλά και με κοινοπρακτικά σχήματα Δήμων και τελικά κέρδισε γιατί απλά τα πλάνα που παρουσίασε ήταν τα καλύτερα.   Αυτό το είχε παραδεχτεί και ο κος. Μπελαβίλας που τότε βέβαια δεν ήταν υποψήφιος Δήμαρχος.   Ποια δύο χρόνια πριν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την ΟΧΕ, αναρωτήθηκε ο κος. Μώραλης, από τότε που δεν υπήρχε;

Το λόγο πήρε στην συνέχεια η επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), Ελπίδα Παντελάκη, από τα πλέον αξιόλογα στελέχη του κόμματος στην πόλη και με … πολλά χιλιόμετρα στην Τ.Α., που είπε ότι με αυτά που λένε οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν ρεζίλι! Είναι δυνατόν, υπογράμμισε, να έχετε εξαθλιώσει τον κόσμο,   να τον έχετε κάνει να πεινάει, να μαστίζεται από τη φτώχια και την ανεργία και να σας πειράζουν τα προεκλογικά φυλλάδια του Δήμου; Το πρόβλημά σας είναι να μη θιγεί η Περιφερειάρχης;  Το ότι λείπουν 13 δις ευρώ από τους Δήμους που τους τα άρπαξε το Κράτος και τα παρακρατάει παράνομα δεν σας λέει τίποτα; Ο Δήμαρχος αν ευθύνεται για κάτι είναι επειδή ανέχθηκε αυτήν την κλοπή των πόρων του και για αυτό πρέπει να απολογηθεί.   Οι σύμβουλοι όμως του «Λιμανιού της Αγωνίας» πρέπει να απολογηθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν, κατέληξε η κα. Παντελάκη.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν ο σύμβουλος του «Λιμανιού της Αγωνίας», Δημήτρης Γκερλές, είπε ότι δεν είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας να βάζει τον υπάλληλό του να διοικεί έναν Δήμο.  Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε λογικό.

Ο Δήμαρχος, όπως ήταν φυσικό αντέδρασε, και είπε ότι δεν διορίστηκε ούτε τοποθετήθηκε αλλά εξελέγη με την ψήφο του πειραϊκού λαού.  Ο κόσμος αξιολόγησε και επέλεξε υπογράμμισε.  Εμένα για Δήμαρχο και τον δικό σας υποψήφιο για την τρίτη θέση.   Αυτά όμως δεν είναι πολιτικά επιχειρήματα.   Κουράστηκα να ακούω αυτή τη γελοία καραμέλα, συνέχισε ο κος. Μώραλης, δυστυχώς όμως για κάποιους σας εσάς η ευγένεια και η ανοχή εκλαμβάνονται ως αδυναμία.   Δεν είναι έτσι όμως…

Ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Μελάς, τόνισε ότι ο Δήμαρχος είναι δημοκρατικά εκλεγμένος με την ψήφο των Πειραιωτών και δεν πήρε εντολή από κανέναν.  Άλλοι κατεβαίνουν με εντολές των κομματικών τους αφεντικών.   Η κακή μοίρα του Πειραιά άλλαξε παρόλα όσα λέει ο κος. Μοίρας.

Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π, Τάκης Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε κοινή γραμμή επιδιώκουν να κομματικοποιήσουν τις Δημοτικές Εκλογές και όσα λένε για συνεργασίες κλπ τα δυναμιτίζουν και τα καίνε πριν ακόμη μπούμε στην προεκλογική περίοδο.   Την αρχή έκανε ο Ν. Μπελαβίλας με τα όσα είπε για τον Μαρινάκη, συνέχισε ο κος. Μοίρας με την Περιφέρεια και ακολούθησαν οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ.   Τι συμβαίνει, αναρωτήθηκε, δεν έχουν τι να πουν και βρήκαν καινούργιο αφήγημα; Και αν έχει πρόβλημα η Περιφέρεια που δεν την αναφέρει ο Δήμαρχος στο έντυπό του, γιατί δεν παραπονέθηκε ο κος. Γαβρίλης και παραπονούνται οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ; Από πότε έγιναν αυτόκλητοι δικηγόροι του;

Ο Δ. Γκερλές όμως συνέχισε με την Περιφέρεια και είπε ότι η κα. Δούρου άλλαξε στόχευση και αντί να ρίξει το βάρος κάπου άλλου το έριξε στην ανάπτυξη στηρίζοντας τις Ο.Χ.Ε.

Στο σημείο όμως αυτό ο Δήμαρχος του έδειξε το προεκλογικό φυλλάδιο που είχε βγάλει το 2014 για το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» στο οποίο υπήρχαν δύο σελίδες αφιερωμένες στην Ο.Χ.Ε και του είπε: «Αφού την Ο.Χ.Ε. την καθιέρωσε η κα. Δούρου, εγώ πού ήξερα ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο και το έβαλα στο πρόγραμμά μου; Έχω μαντικές ικανότητες, ή μήπως η ανάπτυξη μέσω Ο.Χ.Ε. είχε ήδη καθιερωθεί από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη και η κα. Δούρου δεν άλλαξε τίποτα; Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε σε αυτό τον τόπο.» κατέληξε ο κος. Μώραλης.

Ν. Παρασκευάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ. Πειραιά: Στόχος η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της πόλης

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Ημερίδα με θέμα την «βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των κτιρίων – βιώσιμες κοινότητες στην νοτιοανατολική Ευρώπη» πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ως το τελικό συνέδριο του προγράμματος TRACE, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Πειραιά. Το TRACE είναι ένα έργο το[…]

Περισσότερα »

Δέσμευση 4 τόνων ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς

Στη δέσμευση φορτίου με ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς προέλευσης Η.Π.Α. συνολικού βάρους 4.000 κιλών (4 τόνων) προχώρησαν οι επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Ειδικότερα, κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο έλεγχο στο χώρο του Ε΄ τελωνείου του Πειραιά, οι επόπτες εντόπισαν και δέσμευσαν ζωοτροφές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *