Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Deal και χρήματα σε Τουρκία για το προσφυγικό παρά τις «ανησυχίες για ανθρώπινα δικαιώματα»

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ

Μια μακρά λίστα θεμάτων που αφορούν την Τουρκία και τις σχέσεις της με Βρυξέλλες αλλά και με Αθήνα-Λευκωσία, συζητούν σήμερα οι αρχηγοί και ηγέτες κρατών της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Από τα πλέον βασικά ζητήματα το προσφυγικό, για το οποίο- όπως εύστοχα επισημαίνουν ακόμη και διεθνή ΜΜΕ- παρά τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αναμένεται, εκτός μεγάλου απροόπτου, η έγκριση νέας και γενναίας οικονομικής ενίσχυσης για το διάστημα έως το 2024.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, δείχνουν εδώ και μέρες οι δηλώσεις τόσο της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και της γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ.

Το οικονομικό πακέτο αφορά 5,77 δισ. ευρώ με την Τουρκία να παίρνει τη μερίδα του λέοντος (3,5δις ευρώ) και τα υπόλοιπα να μοιράζονται αναλογικά σε Λίβανο-που είναι η χώρα με που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αναλογικά του πληθυσμού της και η οικονομίας της έχει καταρρεύσει- την Ιορδανία και την Συρία.

Τα ποσά έχει αποφασιστεί να να δοθούν σε ανθρωπιστικά προγράμματα και όχι σε κυβερνήσεις. Η Τουρκία όμως επιμένει να μπουν στα κρατικά ταμεία και ακολούθως να τα διανείμει κατά το δοκούν υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήδη η ίδια έχει δαπανήσει περί τα 40δις ευρώ για τους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια.

Στην γείτονα χώρα ζουν σήμερα περίπου 4εκατ. πρόσφυγες αλλά πολλοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία εξαιτίας της ίδιας της Τουρκίας και της δράσης των στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες δύσκολα θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ήδη λάβει 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ για το προσφυγικό.
Η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως η Άγκυρα θα τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων ωστόσο ουσιαστικές ρήτρες σε περιπτώσεις παραβίασης μέχρι σήμερα, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Η δε Αθήνα προσερχόμενη στη Σύνοδο δηλώνει πως στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν θα πρέπει να εξεταστεί εάν πράγματι η Τουρκία κάνει βήματα εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο.

Ψηλά όμως φαίνεται να σηκώνει Αθήνα και Λευκωσία και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας προς την Κύπρο και τις νέες θέσεις περί λύσης του κυπριακού στη βάσει των δύο κρατών, κάτι που κινείται κατά των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ωστόσο, παρά τις αρκετά υψηλών τόνων δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.

Οι «27» αναμένεται να εκφράσουν τη βούληση τους να ξεκινήσουν πάλι τις διαπραγματεύσεις με τη Άγκυρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκής της προοπτική και θα συζητηθούν επίσης το θέμα της απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Κανάλι Ενα, 90,4FM, K.Πρίφτη

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,