Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος από τη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο

«Υπάρχει μια διεγερμένη περιοχή. Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε έντονα την εξέλιξη του φαινομένου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κοντά στη Λέσβο.

Όπως εξηγεί: «Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί, οι οποίοι εστιάζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, και μέσα στο χερσαίο χώρο της Τουρκίας. Αυτοί οι σεισμοί είναι εντοπισμένοι σε μια μικρή περιοχή. Δεν πάνε προς το θαλάσσιο χώρο ούτε προς τη Λέσβο. Φαίνεται πως έχουμε μια αρκετά σημαντική διέγερση στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία οφείλεται στη δραστηριοποίηση ρηγμάτων. Δεν έχει σχέση με αυτό καθαυτό το ρήγμα της Ανατολίας αυτή η περιοχή , έχει όμως με άλλα μικρότερα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ.Λέκκας επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών: «Εμείς , και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μετάθεση της δραστηριότητας σε άλλα σημεία και κυρίως ως προς τη Λέσβο. Είναι επικεντρωμένη στην περιοχή. Το φαινόμενο έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, παρακολουθείται η εξέλιξή του και από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων. Ο σεισμός γίνεται λίγο αντιληπτός στη Λέσβο και πολύ λιγότερο στη Χίο και τη Λήμνο αλλά οι κάτοικοι δεν ανησυχούν προς το παρόν. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις».

Να είναι σε επιφυλακή, συνιστούν οι σεισμολόγοι Γ.Χουλιάρας και Κ.Παπαζάχος στις τοπικές αρχές της Μυτιλήνης, μετά και τον πρωινό σεισμό 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.24 το πρωί, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας. «Το σεισμικό δυναμικό αυτής της περιοχής, έχει καταγραφεί ιστορικά ότι δίνει σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Σεισμικών Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το 1946, από το ίδιο ρήγμα, είχε υπάρξει δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ» είπε ο κ. Χουλιάρας, προσθέτοντας ότι οι Αρχές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχου, ο οποίος ανέφερε: «Βεβαίως και ανησυχούμε λόγω του ιστορικού της περιοχής. Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να έχουμε αλλεπάλληλες δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ. Καλό θα είναι οι Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράνομο το 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων στην Ελλάδα το ΄16

Παράνομο ήταν 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή ετήσια μελέτη που πραγματοποίησε η KPMG για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέλαβε και το 2016 τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη κατανάλωση[…]

Περισσότερα »

27 Έλληνες στους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο!

Η εταιρεία Thomson Reuters παρουσιάζει τους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2015. Είναι η δεύτερη χρονιά που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη λίστα. Τα επιστημονικά μυαλά που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα επηρεάζουν την μελλοντική κατεύθυνση της επιστήμης τους αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η λίστα περιλαμβάνει 3.126 επιστήμονες και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *