Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δένδιας-Κατς: Στενές οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την κοινή βούληση Ελλάδας και Ισραήλ για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Ισραέλ Κατς.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες μας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, μετά το τέλος των επαφών που είχε τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας τους σε ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «οι στενές και πολύ φιλικές σχέσεις ανταποκρίνονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μας στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα».

Σε ανάλογο τόνο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε από το ίδιο βήμα πως η επίσκεψή του αντικατροπτίζει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε πως συμφώνησαν να εμβαθύνουν τον στρατηγικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει τη σταθερότητα»

Όπως έγινε γνωστό κατά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Συμπεριφορά που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη, διαμήνυσε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε: «Τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως βάση για την ειρηνική συνύπαρξη κρατών και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο κ. Δένδιας τόνισε πως απολύτως κρίσιμη παραμένει η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο συριακό. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν, τον οποίο είχε συναντήσει ο υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο πριν από λίγες εβδομάδες.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «συνομίλησαν για τα θέματα της περιοχής και τις απειλές που τίθενται από το Ιράν και την Τουρκία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» και προσέθεσε: «Το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και η Χαμάς, και η Τουρκία με την επίθεση στους Κούρδους στη Συρία και τις παραβιάσεις διά θαλάσσης και αέρος και την υποστήριξη ακραίων οργανώσεων που συνδέονται με τις αραβικές χώρες».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο τριμερών ή και ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως επιβεβαιώθηκε η μεγάλη σημασία που αποδίδουν σε αυτές τις μορφές συνεργασίας και οι δύο χώρες.

«Ο East Med καρπός της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας»

Ξεχωριστή αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Ο κ. Δένδιας είπε πως κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια από την Κρήτη και παράλληλα ανέφερε πως επαναβεβαίωσαν το κοινό ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού East Med, ο κ. Δένδιας είπε πως θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας.

«Καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς η αμυντική συνεργασία»

Εξίσου σημαντική πτυχή των διμερών σχέσεων είναι και η αμυντική συνεργασία. «Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη και περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς, με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχής μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως μόλις χθες, πραγματοποίησε «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» στο Ισραήλ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ 4 ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.

Στην κατεύθυνση ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ καταλυτικής σημασίας είναι και οι σχέσεις των δύο χωρών με τον πιο στενό τους σύμμαχο, τις ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου, Μάικ Πομπέο συντείνει συνεπώς και στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων».

Ενδιαφέρον για ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομείς 

Επίσης, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το κοινό ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασίας σε πολλούς ακόμα τομείς και ειδικότερα στις επενδύσεις, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επίσης, ο κ. Κατς εξέθεσε στον κ. Δένδια ένα φιλόδοξο σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης της Μεσογείου με τον αραβικό κόσμο.

Επίσης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του καθώς η Ελλάδα είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. «Μέσα από τις στενές επαφές μεταξύ των πολιτών μας, έχει ενισχυθεί η κατανόηση και η φιλία μεταξύ των λαών μας, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, επιτρέψτε μου να πω, πρέπει να πιστωθεί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος, μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, αποκατέστησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,