Δένδιας: Να λάβει τέλος η «διπλωματία του εκβιασμού» από την Τουρκία

Για «σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης» από την Τουρκία μέσω της οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης πληθυσμού στα ανατολικά σύνορα της χώρας, κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συνεργαστούν με την Τουρκία υπό καθεστώς εξαναγκασμού, απειλής ή εκβιασμού, ενώ καλεί τη γειτονική χώρα να κατανοήσει ότι η «διπλωματία του εκβιασμού» δεν είναι αποτελεσματική.

Ο κ. Δένδιας περιγράφει πως από το καλοκαίρι του 2015 έως τις αρχές του 2016, η ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μαζική εισροή περίπου 1 εκατ. αιτούντων άσυλο, κυρίως από τη Συρία, που πέρασαν στην Ευρώπη, φθάνοντας αρχικά στα ελληνικά νησιά.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μαζική εισροή και να μειωθεί το βάρος, ΕΕ και Τουρκία προχώρησαν σε μια πολιτική συμφωνία, τον Μάρτιο του 2016, η οποία οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη μείωση των αφίξεων στην ΕΕ από την Τουρκία. Απέδειξε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ικανή να ελέγξει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει πως η ΕΕ τήρησε τις δεσμεύσεις της. Εντούτοις, η Τουρκία προσπάθησε, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, να συνδέσει τη συμφωνία στα ευρύτερα νεο-οθωμανικά της σχέδια και για να αποσπάσει ακόμη περισσότερα κονδύλια.

 

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Βιαστήκαμε να πούμε ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο…”

«Ο χρόνος είναι ασφυκτικός και οι ώρες κρίσιμες. Πρέπει να βρεθεί μία λύση για την επόμενη μέρα» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Άφησε εμμέσως αιχμές πως ίσως η κυβέρνηση βιάστηκε να πει πως βγαίνουμε από το μνημόνιο λέγοντας ότι:«πως θα μπορούσε[…]

Περισσότερα »

ΣΥΡΙZA: Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο πιο σκληρός νεοφιλελευθερισμός

«Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο πιο σκληρός νεοφιλελευθερισμός». Αυτό σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις του για το μέλλον της χώρας «μας γυρίζουν πολύ πιο πίσω ακόμα κι από τη δεκαετία του 1960». «Σήμερα ο κ. Κ.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *