Δέσμη έξι μέτρων για το μεταναστευτικό – Αβραμόπουλος: Να προετοιμαστούμε καλύτερα

Το μεταναστευτικό εν όψει και της άτυπης Συνόδου στο Ελσίνκι τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Τα έξι μέτρα

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε δέσμη έξι μέτρων για το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχε δηλώσει.

Δ. Αβραμόπουλος: Η ΕΕ πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη γιατί δεν γνωρίζει κανείς τι θα φέρει το μέλλον

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος, καθώς η σύσκεψη ήταν η πρώτη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, με τον Επίτροπο να επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη γιατί δεν γνωρίζει κανείς τι θα φέρει το μέλλον και εάν θα υπάρξει αύξηση των ροών.

Ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και πως το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευση και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης.

“Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της” υπογράμμισε ο Επίτροπος και πρόσθεσε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την ΕΕ και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης, “είναι βέβαιο ότι και η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική” όπως είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της απερχόμενης κυβέρνησης.

“ Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη” δήλωσε επίσης ο κ.Αβραμόπουλος.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και κατέληξε: “Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα”.

 

news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατέβασαν 10χρονο μαθητή από τα ΚΤΕΛ για 1 ευρώ

Ανεκδιήγητο περιστατικό εκτυλίχθηκε  χθες Δευτέρα στο ΚΤΕΛ Κορινθίας με πρωταγωνιστές έναν 10χρονο μαθητή και τον οδηγό του λεωφορείου. Η μεταφορά των μαθητών στην περιοχή γίνεται από τα ΚΤΕΛ, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια. Για τη δωρεάν μετακίνησή τους οι μαθητές εκδίδουν μαθητικές ταυτότητες. Ένας 10χρονος μαθητής πήρε μετά το[…]

Περισσότερα »

Φθηνές διακοπές για 130.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα

Φθηνές διακοπές για 130.000 Ελληνες προσφέρει και φέτος το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα με την υποβολή αιτήσεων όσων είναι δικαιούχοι. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 11 Αυγούστου 2014 και αφορά σε διακοπές που μπορούν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από τις 15[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *