Deutsche Βank: Κούρεμα του χρέους κατά 200 δισ. το 2015

Μονόδρομο θεωρεί ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 200 δισ. ευρώ η Deutsche Bank. Σύμφωνα με υπολογισμούς των οικονομολόγων του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, ως το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί διαγραφή ελληνικού χρέους ύψους 200 δισ. ευρώ. Βέβαια, δεν παραλείπεται και η επισήμανση πως «αυτό σημαίνει επιβάρυνση 700 ευρώ ανά φορολογούμενο της Eυρωζώνης» στο περιεχόμενο της απόρρητης έκθεσης, η οποία πάντως βρέθηκε στη διάθεση της εφημερίδας “Bild”.

Ως υπόθεση εργασίας για να οδηγηθεί στο παραπάνω συμπέρασμα, ο οίκος λαμβάνει τον υπολογισμό ότι ώς το τέλος του χρόνου το χρέος θα φτάσει στα 340 δισ. ευρώ, που αναλογούν στο 200% του ΑΕΠ, δηλαδή 140 μονάδες του ΑΕΠ πάνω από όσο επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και πολύ μεγαλύτερο από όσο η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει. Κανείς πλέον από τους οικονομολόγους δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να ελαφρύνει το χρέος της, σημειώνεται.
Παράλληλα με την έκθεση της Deutsche Bank η “Bild” φιλοξενεί και τις απόψεις που εξέφρασε ο Λίντερ Γκέρκεν, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όπως ότι «η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη, το ποσοστό κατανάλωσης είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχουν επενδυτές, άρα το κούρεμα χρέους είναι αναπόφευκτο, όπως και ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας». Εκείνο που προτείνει είναι καθολική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. «Το μόνο πρόγραμμα εξυγίανσης που θα μπορούσε να επενεργήσει είναι ένα Grexit. Κι αυτό θα διαρκέσει για χρόνια», σημειώνει στην “Bild”.
H γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι μια τέτοια απόφαση δεν την παίρνουν οικονομολόγοι, αλλά πολιτικοί και θα ληφθεί τέλος του χρόνου σε διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Αθήνα.

Κοινοτικός αξιωματούχος: Καθυστερεί η δόση των 2 δισ.

Την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διαπιστώνει σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung” του Μονάχου με τον τίτλο «Οι δανειστές αρνούνται να δώσουν νέα χρήματα στους Έλληνες». Το δημοσίευμα επικαλείται ανώτατο κοινοτικό υπάλληλο που δηλώνει ότι δεν θα δοθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ έως τέλος Οκτωβρίου, αλλά μέσα στον Νοέμβριο, διότι η Ελλάδα καθυστερεί πολύ με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί» γράφει ο αρθρογράφος. Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Από τη μια πλευρά η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας και από την άλλη το προσφυγικό, δύο κρίσεις που αλληλοσυγκρούονται και που καθιστούν ανέφικτο στην πράξη το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Ο αρθρογράφος είναι της άποψης ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, να δοθεί στον πρωθυπουργό χρόνος να εξηγήσει στους πολίτες σε τι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, και να σταθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο πλευρό του ενισχύοντας τις επενδύσεις. «Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με ανοιχτό το προσφυγικό είναι να ξεκινήσει νέα υστερία για Grexit”.

πηγή: AVGI.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι πρωταθλητές

του Νίκου Μπαρδούνια… Στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας συνεχίζουν να βρίσκονται οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι ελέγχουν το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας ενώ, η αξία του υπό ελληνική διαχείριση στόλου  αγγίζει τα… 99,82 δις, δολάρια  και βρίσκεται στην πρώτη θέση σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Vessels Value. Στη[…]

Περισσότερα »

Γ. Στουρνάρας: Mέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχουν διοριστεί οι νέες διοικήσεις των τραπεζών

Mέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει η εκκρεμότητα με τις διοικήσεις των τραπεζών και θα έχουν γίνει οι διορισμοί των νέων στελεχών. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη πρωινή συνάντηση που είχε με τους θεσμούς. Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, μετά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *