Διαφοροποίηση Καστανίδη από ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – «Πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»

Ηχηρή διαφοροποίηση Καστανίδη από το Κίνημα Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής με «σκληρούς» χαρακτηρισμούς για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για της διαδηλώσεις είναι «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη» εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη (9/7).

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε μεν ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», ωστόσο είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει χρήση της αναλογικότητας. Η εξισορρόπηση του «συνέρχεσθαι» με τις πρόνοιες για την τάξη και την κοινωνικοοικονομική ζωή πρέπει να γίνεται με τη χρήση της αρχής αναλογικότητας, και αυτό δεν συμβαίνει, παρά τα βελτιωτικά βήματα του υπουργού, είπε συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος Πρωτοδικών δεν διατυπώσει γνώμη έως 24 ώρες πριν τη συνάθροιση, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο υπέρ της απαγόρευσης της συνάθροισης, ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι «όταν ρυθμίζεις την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το τεκμήριο (πρέπει να) λειτουργεί πάντα υπέρ του δικαιώματος και όχι κατά».

Επικαλούμενος δε τις αρχές της «Επιτροπής της Βενετίας», πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης: «Ως παράδειγμα (η επιτροπή της Βενετίας) λέει ότι, αλλοίωση σημαίνει όταν ακόμα αλλάζει και ο τόπος της συνάντησης», ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

Επίσης, χαρακτήρισε «αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης» την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. «Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης, ενώ συμπέρανε πως εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος – οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης παρατήρησε ότι η προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και «επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος» που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο ίδιος σε αυτό το πλαίσιο. «Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη», κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

Υπενθυμίζεται πως κατά το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, τέσσερις τουλάχιστον βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από εκείνους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Τρίτης διαφώνησαν με την απόφαση να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συναθροίσεις – μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Καστανίδης.

iEidiseis.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

S.Z.: O Κάντας οι μίζες στα εξοπλιστικά και ο Άκης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Süddeutsche Zeitung και τους δημοσιογράφους Κριστιάνε Σλέτσερ και Τάσο Τέλλογλου ο Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης μεταξύ 1997 και 2002 μιλάει για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, το ρόλο που έπαιξε ο ίδιος αλλά και το «ελληνικό σύστημα» το οποίο ευνοεί[…]

Περισσότερα »

“Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σηματοδοτεί τον ερχομό του αναπτυξιακού νόμου, γι αυτό επιμένουμε να έρθουν σε συμφωνία Θεσμοί και ΔΝΤ των οποίων οι διαφορές  δημιουργούν τις καθυστερήσεις», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 190,4  ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *