Διαψευστήκαμε: Ο Ερντογάν θα μας ζητήσει και τον… Αμβρακικό

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Πέρασε ήδη ένας μήνας από την δημοσίευση της φωτογραφίας στην οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέκεται μπροστά από ένα χάρτη με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα», που εμφανίζει το μισό Αιγαίο ως τμήμα της Τουρκίας.

Τότε το Κανάλι Ένα ανήρτησε στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Ο “μεγαλόψυχος σουλτάνος” μας άφησε την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες».

Να όμως που όλο αυτό το διάστημα, τα γεγονότα ήρθαν να μας διαψεύσουν πανηγυρικά.

Στον 24ο Μεσημβρινό τα σύνορα

Σε δηλώσεις του στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ, χαρακτήρισε «πολύ μετριοπαθή» τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», μπροστά στον οποίον φωτογραφήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με άρθρο του στην εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, ο Γιαλίμ τοποθετούσε τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας δυτικά του 24ου Μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο Πέλαγος, ακόμη και τις Κυκλάδες.

Όπως υποστήριξε ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τα θαλάσσια όρια της χώρα του είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και συγκεκριμένα στον 24ο μεσημβρινό και όχι στον 25ο, περιλαμβάνοντάς μέσα σε αυτά ελληνικά νησιά όπως τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη Ναυτική Ακαδημία στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά».

Η επέτειος της Ναυμαχίας της Πρέβεζας

Και ερχόμαστε στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, θυμήθηκε ότι τέτοια ημέρα το 1538, ο οθωμανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Μπαρμπαρόσα επικράτησε των δυνάμεων της Δύσης στην ναυμαχία της Πρέβεζας!

«Το 1538 υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με την ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε την Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε την δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε σε γραπτό μήνυμα το γραφείο επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του», αναφέρει το μήνυμα, που καταλήγει με το χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου προς όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το συμπέρασμα είναι ότι με τη φόρα που έχει πάρει ο σουλτάνος, μετά τις Κυκλάδες και τον Αργοσαρωνικό, θα διεκδικεί και τον Αμβρακικό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ζητούμενο: Το «Ποτάμι» και η ισόρροπη κατεβασιά του!

Του Δημήτρη Μάρδα Ενδιαφέρουσες διαδικασίες υιοθετεί «Το Ποτάμι» από την ίδρυσή του, σε θέματα που αφορούν στην αρχηγική του ομάδα, όπως και στην επιλογή των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του. Οι πολίτες όμως σε ένα δεύτερο χρόνο περιμένουν το αυτονόητο: Την ανακοίνωση των απτών μέτρων πολιτικής, που θα διώξουν τη μιζέρια που[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *