Διευκρινήσεις από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τις καταγγελίες κακοποίησης

 Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που δημοσιοποιήθηκε από τα διεθνή δίκτυα και αφορά τις καταγγελίες κακοποίησης, το ελληνικό τμήμα της ΜΚΟ δίνει διευκρινήσεις, σημειώνοντας πως τα περιστατικά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατόπιν πρωτοβουλίας των ίδιων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, με στόχο την εξάλειψη κάθε τέτοιου φαινομένου.

Ειδικότερα, σε νέα ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Έπειτα από τα πρόσφατα σκάνδαλα κακοποίησης και εκμετάλλευσης στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, εύλογα ερωτηθήκαμε εάν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και ποια μέτρα παίρνουμε για να τα καταπολεμήσουμε. Είναι θετικό το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό έχει έρθει στο προσκήνιο, όση αμηχανία και αν φέρνει στις εμπλεκόμενες οργανώσεις. Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να είναι ανεκτά, δεν τα συγκαλύπτουμε, δεν τα αποσιωπούμε.

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε αναγνωρίσει την ανάγκη καταπολέμησης της κακοποίησης. Διαθέτουμε μηχανισμούς καταγγελίας και παροτρύνουμε τα μέλη του προσωπικού μας να νιώθουν άνετα να αναφέρουν και να καταγγέλλουν αυτή τη μορφή βίας όταν τη συναντούν. Φυσικά μας απασχολεί σοβαρά η βελτίωση των μηχανισμών αυτών για την πιο άμεση διαχείριση των περιστατικών.

Η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα περιστατικών από τις λεκτικές προσβολές έως τη σωματική επιθετικότητα. Το 2017, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης ήταν 24. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε σε 19 απολύσεις, ενώ για τα υπόλοιπα πέντε περιστατικά επιβλήθηκαν άλλες μορφές κυρώσεων.  

Προχωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία στη δημοσίευση αυτών των στοιχείων, καθώς θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους εργαζομένους μας  και την ίδια στιγμή να καταστήσουμε σαφές ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά στους κόλπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ως ανθρωπιστική οργάνωση είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα αυτό. Εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να μην υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο ανοχής ανάρμοστης, προσβλητικής ή βίαιης συμπεριφοράς από μέλη της οργάνωσης προς οποιονδήποτε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Φονική χιονοθύελλα… 9 νεκροί σε 10 Πολιτείες

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η κακοκαιρία άφησε πίσω της πέντε νεκρούς στη Βόρεια Καρολίνα, έναν στη Βιρτζίνια, έναν στο Κεντάκι και δύο στο Τενεσί. Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της μεγάλης χιονοθύελλας που πλήττει τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι New York Times, ενώ περισσότερες από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *