Διεθνής κρουαζιέρα: Αναμένεται σημαντική άνοδος

 

        του Νίκου Μπαρδούνια

Στους 32 εκατομμύρια τουρίστες ανεβάζει για το 2020 η Cruise Line Industry Association (CLIA) στην ετήσια έκθεση της τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας για το τρέχον έτος 2020 με την επισήμανση ότι οι μισοί εκ των επιβατών αυτών θα προέρχονται, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, από τη Βόρεια Αμερική.

Εκτιμάται ότι το 2020 η αγορά της κρουαζιέρας θα ενισχυθεί με 278 επιπλέον σκάφη… ενώ η αγορά της Καραϊβικής, εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει το 32% της ανάπτυξης κρουαζιέρας παγκοσμίως. Ακόμη αναφέρεται ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν από τα προηγούμενα έτη, κατά μέσο όρο, κάθε επιβάτης δαπάνησε περίπου 376 δολάρια στα λεγόμενα home ports και γύρω στα 101 δολάρια σε κάθε λιμάνι προορισμού. «Οι συγκεκριμένες δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20% το τρέχον έτος» ανάφεραν κύκλοι με έντονη δραστηριότητα στην κρουαζιέρα, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

Πειραιάς μετατρέπεται σε home port

Το λιμάνι του Πειραιά, εν τω μεταξύ, εντάσσει στα προγράμματά της, σαν κύριο λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης (home porting), η εταιρεία MSC Cruises η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021, στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, κρουαζιέρες με το πλοίο της « MSC Lirica».
Όπως έγινε γνωστό το κρουαζιερόπλοιο «MSC Lirica» θα πραγματοποιεί 7ήμερες κρουαζιέρες από Πειραιά προσφέροντας ένα νέο καινοτόμο δρομολόγιο εβδομαδιαίων κρουαζιέρων 23 αναχωρήσεων από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο του 2021 από τον Πειραιά για τα λιμάνια της Μυκόνου, Χάιφας, Λεμεσού, Ρόδου και Κουσάντασι με επιστροφή στον Πειραιά. Το «MSC Lirica» θα μπορεί να μεταφέρει 2679 επιβάτες και 721 άτομα, μέλη του πληρώματος Επίσης θα διαθέτει 992 καμπίνες και θα αναπτύσσει ταχύτητα 21, 7 κόμβων.

«Από τότε που επιβιβάσαμε για πρώτη φορά τους επιβάτες μας από την Ελλάδα το 2003, η παρουσία μας στη χώρα αυξήθηκε σημαντικά και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη υποστήριξη που παρείχε η ελληνική ταξιδιωτική κοινότητα για να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε την τοπική αγορά και την επιτυχία μας» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της MSC Cruises, Angelo Capurro.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία MSC Cruises διαθέτει σήμερα ένα στόλο 17 σύγχρονων και καινοτόμων πλοίων ενώ έχει σχεδιάσει να επενδύσει περί τα 11,6 δις δολάρια προκειμένου να αυξήσει τον στόλο της στα 25 πλοία έως το 2027. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Κρουαζιέρας της MSC Group επενδύει επιπλέον 2 δισ ευρώ στην δημιουργία μίας νέας εταιρεία πολυτελών κρουαζιερόπλοιων που περιλαμβάνει τέσσερα «super-yacht» πλοία, ξεκινώντας την παράδοση των ένα ανά έτος μεταξύ 2023 και 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικό μάτι για πάταξη παράνομων ναυλώσεων σκαφών

Στον «μεγεθυντικό φακό» βάζει τα σκάφη αναψυχής το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των παράνομων ναύλων στις ελληνικές θάλασσες, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Με αφορμή τις τελευταίες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος, που σταμάτησαν τις τελευταίες ημέρες τρία σκάφη τα οποία έκαναν[…]

Περισσότερα »

Η χρήση των ανοικτών δεδομένων στην ακτοπλοΐα

[soundcloud params=”auto_play=true&show_comments=true&color=0ac4ff”]https://soundcloud.com/theodore-papan/open-data-aktoploia[/soundcloud] Τα Εργαστήρια Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ), το Εργαστήριο Νησιωτικής και Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΤΝΑ) και το Εργαστήριο Διαχείρισης Πληροφορίας (i4MLab) του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέλαβαν την πρωτοβουλία BLUE HACATHON  με την υποστήριξη  της Μονάδας Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού του Παν. Αιγαίου και τη συνεργασία με την ΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *