Διεύρυνση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για έρευνα και τεχνολογία

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Με κάθε επισημότητα Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα (28/9) στη Θεσσαλονίκη συμφωνία συνεργασίας στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με στόχο κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ από την πλευρά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν από την Ελληνική Κυβέρνηση οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία Χρίστος Δήμας και Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και από τις ΗΠΑ, ο Υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας Michael Kratsios και ο Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.

Με τη συμφωνία, οι δύο χώρες δεσμεύονται να καθιερώσουν μια επίσημη βάση συνεργασίας  σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος.

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στην τελετή, ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και τον Ελληνικής καταγωγής Υφυπουργό Άμυνας και Επικεφαλής Τεχνολογίας Michael Kratsios, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη, επισήμανε:

«Η Ελλάδα ναι μεν είχε από το 1980 διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία, ήταν όμως ανενεργή και έχριζε επικαιροποίησης.

Το περασμένο φθινόπωρο στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ έθεσα αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το χειμώνα στην Ουάσινγκτον, με τον Michael Kratsios και το National Science Foundation συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην διεύρυνση και εμβάθυνση της συμφωνίας.

Σήμερα υπογράψαμε μια νέα συμφωνία. Θεωρούμε πως αυτή θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δυο χωρών στις επιστήμες, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Καθώς υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο, ελπίζουμε βασίμως να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες  συνεργασίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ο πρωθυπουργός καρπώνεται τα οφέλη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ”

Επιμέλεια Κ. Πετούση… Την θέση του ΣΥΡΙΖΑότι ο πρωθυπουργός καρπώνεται τα οφέλη της δικής του πολιτικής επανέλαβε μιλώντας στο Κανάλι 1και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία» του

Περισσότερα »

Spiegel: Φρικαλεοτήτες οι απαιτήσεις από την Ελλάδα

«Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από τρία μέρη: Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *