Δικαίωση 64 γιατρών που έγιναν -εν μια νυκτί- «Οικογενειακοί»

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του, δικαίωσε 64 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που έγιναν «οικογενειακοί» εν μια νυκτί.

Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται σε συγκεκριμένο νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα – και όχι την υποχρέωση- ενός γιατρού να γίνει οικογενειακός.

Η συγκεκριμένη απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου δυσχεραίνει την προσπάθεια του υπουργείου υγείας για την εφαρμογή του νόμου για τους οικογενειακούς γιατρούς. Το εγχείρημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή του, ήδη από την αρχή της υλοποίησής του, αφού δεν υπάρχει επάρκεια σε ιατρούς που να μπορούν να το υποστηρίξουν, γεγονός που επισημαίνουν πολλά συνδικάτα ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Με τον αριθμό των ασθενών να είναι πολύ μεγάλος και τον αριθμό των οικογενειακών ιατρών να μην υπερβαίνει τους 1.200 (συνολικά), δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας. Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στην ειδικότητα των ιατρών αλλά ταυτόχρονα έχει και γεωγραφικό πρόσημο. Οι νομοί που δεν έχουν συμβεβλημένο οικογενειακό παιδίατρο ανέρχονται στους 27, ενώ εννέα είναι οι νομοί που δεν έχουν καθόλου συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό.

Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αττικής,  Παναγιώτης Γαβράς, μίλησε για το θέμα αυτό στο Κανάλι Ένα. Ο κος. Γαβράς τόνισε πως η δικαιοσύνη λειτούργησε καλά σε αυτή την περίπτωση (σ.σ. στη δικαίωση των 64 ιατρών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη), ενώ υπογράμμισε πως εκκρεμεί άλλη μια δίκη για αντίστοιχη περίπτωση ιατρών που «βαφτίστηκαν» οικογενειακοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαλλαγή ανέργων από δημοτικά τέλη με ρύθμιση του ΥΠΕΣ

Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας, όπου εδώ και πέντε χρόνια, αυτά της κρίσης και της λιτότητας, αφορούν πλέον πολλές χιλιάδες οικογένειες, δεν επιτρέπεται να απαλλαγούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη, ακόμη και αν το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου όπου κατοικούν. Μέχρι σήμερα,[…]

Περισσότερα »

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συγκλονισμένος από την ανυπολογίστων διαστάσεων ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Αττικής και τις δραματικές ώρες που ζουν δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας,

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *