Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δικαστικό Μέγαρο: Υπομονή μέχρι τον Φεβρουάριο

0 σχόλια ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στις όποιες αποφάσεις είναι να ληφθούν για το γιαπί της Ραλλείου, που όπως είναι γνωστόν προορίζεται για νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, αποφάσισε να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τελευταία.

Στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος είχε πει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε νέα εμπόδια στην πρόοδο του έργου και θα έφερνε το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσει το Σώμα τι θα γίνει.

Έτσι, κατά τη χθεσινή συζήτηση, ύστερα από την ενημέρωση που έκανε η Αντιδήμαρχος Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, σύμφωνα με την οποία η νομική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου, οριστικοποίηση από το Δημόσιο ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις επ’ αυτού και διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης της δημιουργίας Δικαστικού Μεγάρου από το ΤΑΧΔΙΚ, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι παρά τα προσκόμματα που εγείρει το Υπουργείο επιθυμία του είναι να επιμείνει για λίγο ακόμη διάστημα ο Δήμος στο θέμα της ίδρυσης Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά.

Όπως είπε ο Δήμαρχος είναι σημαντικό θέμα για την πόλη το Δικαστικό Μέγαρο και αξίζει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή.

Η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου υπογράμμισε ότι εάν και θεωρείται πρωτοφανές να αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου που έχει παραχωρήσει ο Δήμος στο Υπουργείο εδώ και χρόνια, υπάρχουν έγγραφα από το 1835, επί Όθωνα που κατοχυρώνουν την έκταση στον Πειραιά.   Βεβαίως υπάρχει και η τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης από το 2012 που μετά από 40 χρόνια λύνει το πρόβλημα της εκκρεμοδικίας του Δήμου με την εφορία της Ραλλείου και παραχωρεί οριστικά και αμετάκλητα το ακίνητο στο Δήμο Πειραιά.

Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κα. Χαρβαλάκου-Γλύκα που μετέχει από πλευράς Δήμου στην επιτροπή που έχει συσταθεί για το Δικαστικό Μέγαρο με αντιπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του ΤΑΧΔΙΚ , του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κλπ, την προσεχή Τρίτη μέλη της επιτροπής μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα συναντηθούν με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να τους δώσει κατευθύνσεις ώστε να μη κολλήσει η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου σε γραφειοκρατικά γρανάζια αλλά ούτε και η χρηματοδότηση του έργου από το ΤΑΧΔΙΚ.   Όπως είπε η Αντιδήμαρχος,  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου δεσμεύτηκε να φέρει στην Βουλή όσες τροπολογίες απαιτηθούν προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κος. Σταματόγιαννης, είπε ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι και ότι βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά.   Πρόσθεσε, βέβαια, ότι τα νομικά θέματα που προέκυψαν θα προέκυπταν και αν ο Δήμος παραχωρούσε το κτήριο για αξιοποίηση στον οποιοδήποτε επενδυτή.  Ουσιαστικά, δηλαδή, η καθυστέρηση θα υπήρχε, απλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το Υπουργείο είχε ενεργήσει νωρίτερα και δεν είχαν περάσει 4 χρόνια μέχρι να φτάσει στο σημείο να ζητήσει αυτά που ζητάει σήμερα.

Ο σύμβουλος του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σαλπέας, τόνισε ότι θα πρέπει να δεσμευθεί το Κράτος ότι υπάρχουν τα κονδύλια για να γίνει το έργο γιατί διαφορετικά δεν έχουν νόημα ούτε οι συζητήσεις ούτε οι παρατάσεις.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νίκος Καρβουνάς, τόνισε ότι είναι απαισιόδοξος γιατί με τόσα πολυδαιδαλικά  εμπόδια που εμφανίστηκαν το έργο είναι αδύνατον να γίνει.

Ο Χρήστος Αγραπίδης ανέφερε ότι πως  και μόνο το ότι το νομικό τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ρωτάει εάν το ΤΑΧΔΙΚ νομιμοποιείται να χρηματοδοτήσει το έργο, δείχνει πως η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να μην το κάνει.

Ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος υπογράμμισε ότι το ΤΑΧΔΙΚ «μας δουλεύει» γιατί ενώ αρχικά είχε πει ότι λεφτά υπάρχουν, τώρα … θυμήθηκε ότι το καταστατικό του δεν του επιτρέπει να χρηματοδοτεί έργα με τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Μελάς, ανέφερε ότι από το 2013 και μετά τρείς φορές έχει ψηφίσει την παραχώρηση από το Δήμο του κτηρίου της πρώην Ραλλείου για να γίνει Δικαστικό Μέγαρο και φτάσαμε στο 2019 για να συζητάμε πάλι τα ίδια.

Τέλος, ο σύμβουλος του «Λιμανιού της Αγωνίας» Δ. Γκερλές τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μπει το Δικαστικό Μέγαρο στην προεκλογική αντιπαράθεση για αυτό θα πρέπει μέχρι το Μάιο να ξεχάσουμε το θέμα.

Τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε να περιμένει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, για να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και τότε ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρχουν και τα βήματα προόδου  που θα έχουν γίνει –αν θα έχουν γίνει-να ξανασυζητήσει το θέμα για να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Ν. Παρασκευάς.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,