Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων: Σκοπός μας η διατήρηση της Μνήμης

0 σχόλια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΙ

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Εκδήλωση με σκοπό τον συντονισμό δράσεων για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος, στο Δημαρχείο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Παρόντες ήταν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι περιοχών της Ελλάδος που υπέστησαν καταστροφές και εκτελέσεις αμάχων κατά την διάρκεια της τριπλής κατοχής (γερμανική – ιταλική –βουλγαρική) την περίοδο 1941-1944.

Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ενώ ομιλίες και τοποθετήσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος και πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο Δήμαρχος Διστόμου Ιωάννης Σταθάς, ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνης Νίκος Κραουνάκης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στην ιστορική Μάντρα Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν 75 Έλληνες αντιστασιακοί. Εκεί τους ξενάγησε ο Διευθυντής του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Αλέξανδρος Στεφανίδης, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος που απευθύνεται σε εκπροσώπους διάφορων μαρτυρικών περιοχών της Ελλάδας.

Οι σκοποί του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος

“Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος είναι ένα δίκτυο, μία ένωση 53 Δήμων της Ελλάδος, στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν χαρακτηρισμένες μαρτυρικές πόλεις και χωριά. Μαρτυρική πόλη ή χωριό είναι αυτό που κατά την διάρκεια της κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη συγκλονιστικό ολοκαύτωμα και μεγάλη καταστροφή με εκτελέσεις κατοίκων τους ή με πυρπόληση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ή σε άλλες περιπτώσεις από τον ιταλικό ή τον βουλγαρικό στρατό στην βόρεια Ελλάδα”, εξήγησε μιλώντας στο Κανάλι Ένα ο Πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Λαζουράς.

“Σκοπός του Δικτύου είναι η διατήρηση της μνήμης, η ανάδειξη των Ολοκαυτωμάτων και η διεκδίκηση των οφειλομένων ακόμη γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Το Δίκτυο μας μέσα από την δραστηριότητα του αγωνίζεται για την υλοποίηση αυτών των σκοπών. Ήδη η διατήρηση της μνήμης πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταλαμπαδεύεται στην σύγχρονη εποχή και να αναδεικνύονται τα μηνύματα εκείνων των θυσιών, εκείνων των τραγικών εκτελέσεων, που είναι μηνύματα ειρήνης, μηνύματα καταδίκης του ναζισμού, μηνύματα καταδίκης του πολέμου, μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και παράλληλα αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη του κάθε ενός ολοκαυτώματος ξεχωριστά”, σημείωσε.

“Μία σημαντική πρωτοβουλία στην τετραετία που πέρασε, με μεγάλο συμβολισμό, ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σχεδόν σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις για τα ολοκαυτώματα. Είναι πολύ σημαντικό Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται και να αναδεικνύει και να τονίζει την σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία σε αυτές τις καταστροφές και σε αυτά τα ολοκαυτώματα και στα μηνύματα που εκπέμπουν”, είπε ο κ. Λαζουράς.

“Βεβαίως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και επανορθώσεων είναι ένα πάγιο αίτημα που συνεχίζουμε δυναμικά να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση του και την καταβολή των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων έχοντας τώρα στο πλευρό μας και την Βουλή των Ελλήνων που με ομόφωνο ψήφισμα της θεωρεί το θέμα εθνικό”, πρόσθεσε.

Κοινή Ημέρα Μνήμης και Μνημείο για τα ελληνικά Ολοκαυτώματα

Όσον αφορά την σκέψη για καθιέρωση κοινής Ημέρας Μνήμης των ελληνικών ολοκαυτωμάτων, ο πρόεδρος του Δικτύου Μα

ρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος ανέφερε ότι, “Υπάρχει ήδη η διεθνής ημέρα του Ολοκαυτώματος, η 27η Ιανουαρίου, αλλά επειδή αφορά κυρίως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, έχουν γίνει συζητήσεις να καθιερωθεί μία ξεχωριστή Ημέρα Μνήμης για τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα. Υπάρχει συζήτηση αλλά πρέπει να το δούμε προσεκτικά για να μην υπάρχει κατάτμηση των Ολοκαυτωμάτων, μήπως η ίδια ημέρα οριστεί και για τα ελληνικά ολοκαυτώματα“.

Ο κ. Λαζουράς μίλησε και για την πρωτοβουλία ανέγερσης Μνημείου στην Αθήνα για τα ελληνικά Ολοκαυτώματα: “Επίσης στόχοι του Δικτύου μας είναι η δημιουργία ενός κοινού Μνημείου των ελληνικών ολοκαυτωμάτων στην πρωτεύουσα, στην Αθήνα, σε ένα κεντρικό σημείο. Έχουν γίνει συζητήσεις για το Πάρκο Ριζάρη ή ένα άλλο κεντρικό σημείο ώστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας να αναδεικνύονται όλα τα Ολοκαυτώματα, με την ονομασία της κάθε περιοχής που το υπέστη”.

Επίσης τόνισε ότι, “Υπάρχουν βεβαίως και οι άλλες δράσεις. Για την τοπική ιστορία να διδάσκεται στα σχολεία, για την ενημέρωση των νέων μας ώστε να υπάρχει η γνώση για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστροφές και φρικαλεότητες”.

“Να μην ξεχάσουμε ποτέ”

“Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε. Μιλήσαμε με τους εκπροσώπους του Δικτύου από όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να συνεχίσει το έργο του αυτό το Δίκτυο γιατί έχει σημασία να μην υπάρχει λήθη, έχει σημασία να θυμόμαστε. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και δευτερεύοντος είναι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων”, είπε στο Κανάλι Ένα ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

“Το κυριότερο είναι η συνέχιση της μνήμης και γι’ αυτό οφείλουμε να παλέψουμε όλοι να μεταδοθεί στις νέες γενιές, να μην ξεχάσουμε ποτέ”, υπογράμμισε.

Επισκέψεις σχολείων από όλη την Ελλάδα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και η κυρία Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

“Η μνήμη είναι ότι καλύτερο μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή τη στιγμή για τις επερχόμενες γενιές και ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη προσπαθεί και για την τοπική ιστορία σχετικά με το μπλόκο της 17ης Αυγούστου 1944 αλλά και για τα υπόλοιπα ιστορικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν όπως ο Μικρασιατικός Ελληνισμός”, δήλωσε η κα Παπαδοπούλου.

“Γίνονται πολυπληθείς επισκέψεις των σχολείων μας στην Μάντρα και όχι μόνο των σχολείων της Νίκαιας αλλά και από όλη την Ελλάδα. Είναι πρωταρχικό μέλημα του Δήμου να διατηρούμε αυτή την μνήμη”, επισήμανε.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,