Δήμαρχοι Πειραιά: Αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας η καθυστέρηση της δίκης της ΧΑ

Με κοινή δήλωσή τους για την επέτειο των 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι δήμαρχοι Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, υπογραμμίζουν ότι η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της δημοκρατίας και της συμμετοχής, καλείται να αξιοποιήσει την άμεση σχέση της με την κοινωνία κρατώντας ζωντανή την συλλογική ιστορική μνήμη, επαναφέροντας και αναζωογονώντας στην συνείδηση και στην κουλτούρα της τις αντιφασιστικές παραδόσεις και την κληρονομιά των αγώνων για δημοκρατία και ελευθερία.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση που σημειώνεται στη δίκη της Χρυσής Αυγής τονίζουν ότι αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας και υπονομεύει την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης, ενώ οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και συνεχίσουν να απειλούν και να δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και τις θεσμικές λειτουργίες της.

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις στην Ευρώπη και την άνοδο της ακροδεξιάς σημειώνουν ότι οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας και εφησυχασμού. «Η μισαλλοδοξία του ναζισμού, του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού, των σκοτεινών αντιλήψεων και πρακτικών της περιόδου του ’30, εμφανίζονται ξανά απειλητικές, κατορθώνοντας στο έδαφος της κρίσης εκπροσώπησης, του ελλείμματος δημοκρατίας και της οικονομικής κρίσης να αποκτούν, εκ νέου, ακροατήρια και οπαδούς».

Ενώ σημειώνουν ότι «στην Ελλάδα της κρίσης που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, η επανεμφάνιση του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού δεν συνιστά ένα μακρινό ενδεχόμενο, μια αόρατη απειλή. Ο φασισμός δεν στρέφεται μόνο ενάντια στις μειοψηφίες και στις μειονότητες αλλά ενάντια σε όλο το λαό και την εργατική τάξη , ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τα λαϊκά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της δημοκρατίας και της συμμετοχής, καλείται να αξιοποιήσει την άμεση σχέση της με την κοινωνία κρατώντας ζωντανή την συλλογική ιστορική μνήμη, επαναφέροντας και αναζωογονώντας στην συνείδηση και στην κουλτούρα της τις αντιφασιστικές παραδόσεις και την κληρονομιά των αγώνων για δημοκρατία και ελευθερία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Κοινωνική (26/1)

Με κεντρικό θέμα τις αυτόδιοικητικές εκλογές κυκλοφορεί το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Κοινωνική Bio Latest Posts Ρεπορτάζ Κανάλι Ένα Latest posts by Ρεπορτάζ Κανάλι Ένα (see all) Γιάννης Σγουρός :Η αναγέννηση της Περιφέρειας Αττικής ξεκινά από τον Πειραιά – 17 Φεβρουαρίου 2019 Γ. Σγουρός: Εκδήλωση του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής»[…]

Περισσότερα »

Κ.Μπακογιάννης: Στόχος μου να ανακτήσει η Αθήνα τη χαμένη της ευγένεια

“Το αίσθημα της ασφάλειας είναι βασική προϋπόθεση για την καλή ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη για όλους. Είναι αυτονόητο για μένα ότι αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή του αισθήματος της ασφάλειας στην πόλη, τόσο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας”, δηλώνει σε συνέντευξή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *