Δημοσκόπηση «Βήμα»: Αυτοδυναμία ΝΔ, ισχυρή παράσταση νίκης

Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως), όπως δείχνει η έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», παρότι διανύουμε την πιο υποτονική προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών.

Από τις 26 Μαΐου, που διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές, μέχρι και σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αντί για τους συνήθεις προεκλογικούς διαξιφισμούς, οι πολίτες παρακολουθούν μια μακρόσυρτη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας.

Η έκβαση της αναμέτρησης έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως πιστοποιούν η ισχυρή παράσταση νίκης, με το 82% να πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα – μόλις το 7% πιστεύει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ –, αλλά και οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία για την επόμενη μέρα.

Όπως καταγράφεται και σε αυτή την δημοσκόπηση, δεν υπάρχουν ερωτηματικά για το αν θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Αυτά που μένει να απαντηθούν είναι το εύρος της διαφοράς αλλά και οι έδρες των κομμάτων ώστε να γνωρίζουμε αν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κινητικότητα στο εκλογικό σώμα

Η δυναμική που έχει αναπτύξει η ΝΔ είναι τέτοια ώστε η αυτοδυναμία της φαίνεται ότι είναι διασφαλισμένη ακόμα και σε μια οκτακομματική Βουλή. Μάλιστα, στο βασικό σενάριο για την εκτίμηση εδρών φαίνεται ότι κατακτά και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 164 εδρών. Μπορεί οι δύο πρώτες θέσεις να έχουν ξεκαθαρίσει και να απομένει μόνο να ξεκαθαρίσει η διαφορά που θα υπάρχει μεταξύ τους, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πως το εκλογικό σώμα αλλάζει τους συσχετισμούς στα υπόλοιπα κόμματα, προκαλώντας εκπλήξεις και ανατροπές.

Στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,2%. Τα δύο κόμματα διατηρούν πάνω-κάτω τα ποσοστά που έλαβαν στις ευρωεκλογές, όμως παρατηρείται κινητικότητα στο εκλογικό τους σώμα, το οποίο δεν είναι συμπαγές, και γι’ αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι τελικές τους επιδόσεις.

Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής – όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές – συνεχίζει να συρρκινώνεται. Μετά τη θεαματική πτώση του ποσοστού της στις ευρωεκλογές (έλαβε 4,85% ενώ το 2014 είχε κατακτήσει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό 9,39%), μετριέται τώρα στο 3,5%. Το οριακό αυτό ποσοστό υποδεικνύει ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα ενδέχεται να μη μετέχει στην επόμενη Βουλή, πρόβλεψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι χάνει ψηφοφόρους στο πιο δυναμικό ακροατήριό του, τους άνδρες νεαρής ηλικίας.

Οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2,5%). Τα μικρά αυτά κόμματα ενδέχεται τελικά να ευνοηθούν από την ήπιων τόνων προεκλογική περίοδο, καθώς στην αντίθετη εκδοχή της μεγάλης πόλωσης δεν είχαν καμία τύχη στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κοινοβουλευτική υπόσταση. Στις ευρωεκλογές η συμμετοχή ήταν αυξημένη, καθώς προσήλθαν στις κάλπες επιπλέον 310.000 πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων ηλιακά νέοι.

Η μείωση της αποχής στις εθνικές εκλογές αποτελεί στοίχημα για όλα τα κομματικά επιτελεία, η ψήφος των νέων όμως είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, επειδή το 18% όσων βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών επιλέγει «άλλο κόμμα» και θεωρείται το εκκολαπτήριο της επόμενης φάσης του πολιτικού συστήματος, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Κλειδί οι αναποφάσιστοι Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις επιλογές των κομματικά ανέστιων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα το 1,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Οικολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με ένα συμμαχικό σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων – Πράσινων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους κυριότερους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης, στοιχείο δηλωτικό της δυσκολίας τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων να βρουν ικανοποιητική έκφραση στο υπάρχον κομματικό σκηνικό.

 

Το 44% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν στις ευρωεκλογές με μια καμπάνια που στοχεύει στο συναίσθημα του αριστερού ακροατηρίου και ενισχύει ελαφρώς το ποσοστό του. Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα καταστήσει δύσκολη την αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Σε ό,τι αφορά την επόμενη κυβέρνηση, το 44% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους στοιχεία. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 71% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται διχασμένοι – το 46% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Μητσοτάκης

Η αναμέτρηση δεν διατηρεί τον έντονα προσωποκεντρικό χαρακτήρα που είχε στις ευρωεκλογές, καθώς τα κομματικά επιτελεία έχουν επικεντρωθεί στην προβολή των προγραμματικών τους θέσεων. Ωστόσο, επειδή το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών είναι ακόμα νωπό και διαμορφώνει το κλίμα, διατηρείται το προβάδισμα του προέδρου της ΝΔ στα ποιοτικά στοιχεία. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 45% έναντι 34% του κ. Τσίπρα και προηγείται στην ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» κατά 5 μονάδες (28% έναντι 23% του κύριου πολιτικού αντιπάλου του).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΡ: Πέντε οι προσωρινοί δικαιούχοι τηλεοπτικών αδειών

Τους προσωρινούς δικαιούχους για τη χορήγηση αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλεια ανακήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη (2/5/2018). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΣΡ, «ομοφώνως κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Συντάγματος, των νόμων και της προκήρυξης οι αιτήσεις (κατά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *