Διπλό μήνυμα προς την Άγκυρα από State Department και Ιταλικό ΥΠΕΞ

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, για την παρουσία του ερευνητικού πλοίου «Γιαβούζ» στην κυπριακή Α.Ο.Ζ, έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας λόγο για «προκλητικό βήμα» της Άγκυρας που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή.

Το σημαντικότερο σκέλος της ανακοίνωσης όμως αφορά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων στη θάλασσα που –σύμφωνα με τον State Dpt.- ανήκει μόνο στη Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η δήλωση γίνεται στο πλαίσιο της νουθεσίας» υπογράμμισε, μιλώντας για το θέμα αυτό στο Κανάλι Ένα, ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως η δήλωση δεν συνοδεύεται με σχετικές κυρώσεις.

 

Την ίδια ώρα, σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Άγκυρας εξέδωσε και το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία διαψεύδει τη σύμπραξη των δύο χωρών, για εξορύξεις στη Μεσόγειο.

«Στερούνται βάσης οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον τύπο και θέλουν την Ιταλία να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την κοινή εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ρώμη.

Μια ενδεχόμενη λύση του θέματος του κοινού ενεργειακού ταμείου, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορεί να δημιουργήσει σύμπραξη μεταξύ της Ιταλικής ENI και της Τουρκίας, εκτίμησε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον 90.4 ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βασικός μοχλός προώθησης των θέσεων της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι η ισχύς της χώρας»

«Η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία σε συνθήκες κρίσης, έχει πλέον κάνει την επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσέρχεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με σκοπό να ενημερώσει[…]

Περισσότερα »

Μαξίμου: Προϋπόθεση για λύση το «erga omnes»

“Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.”, αναφέρει το Μαξίμου. “Η ΝΔ δε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *