Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου των χωρών του Νότου

Με την 10η Σεπτεμβρίου να φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ως ημερομηνία για την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και την τουρκική προκλητικότητα να μην βάζει φρένο, η Αθήνα προσπαθεί να προετοιμαστεί όσο καλύτερα ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων.

Η συνάντηση των ηγετών Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να εξηγήσει τις θέσεις τους στα ελληνοτουρκικά και να κερδίσει συμμάχους ενόψει τις Συνόδου Κορυφής των ηγετών και αρχηγών κρατών της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου όπου θα κριθεί και το θέμα των κυρώσεων.

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να έχουν κοινή γραμμή και στις δύο Συνόδους.  Νωρίτερα δε είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο πάντα θέμα και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης για τις 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Κορσική θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο τόσο για το θέμα της Τουρκίας όσο και για να κλείσει η συμφωνία για τα εξοπλιστικά.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα Δευτέρα συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του στον οποίο επικοινώνησε τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως συζητήθηκε η κατάσταση με την Τουρκία ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, ενώ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων επεσήμανε πως «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση – ανανέωση Νavtex και προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό».

Σημειώνεται πως η Αθήνα είδε θετικά και τις δηλώσεις από Ιταλία και Αυστρία σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ενώ με την ηγεσία της πρώτης, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει περαιτέρω στη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

 

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4 FM, Κ. Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν το περιθώριο γίνεται… κυβέρνηση

Toυ Χάρη Παυλίδη…  Εδώ και χρόνια υποψιαζόμασταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σ’ αυτό τον τόπο. Έπρεπε όμως να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία προκειμένου να μάθουμε αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν. Πως η πλειονότητα των στελεχών του, που εν τω μεταξύ προήχθησαν σε βουλευτές δια της ψήφου του υπερήφανου ελληνικού[…]

Περισσότερα »

Λύση σύνθετης ονομασίας προκρίνει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης

Υπέρ λύσης σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ τάσσεται ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, σε αντίθεση με την κεντρική θέση του κόμματός του, το οποίο τάσσεται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία». «Η όλη διαδικασία που έχει ξεκινήσει επιβάλλεται πλέον να ολοκληρωθεί ώστε να κλείσει ο κύκλος των πυροδοτούμενων εθνικιστικών εξάρσεων[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *