ΔΝΤ: Τραπεζικές διασώσεις, αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις κατέστησαν τη Βρετανία «αδύναμο κρίκο»

Τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας είναι μεταξύ των πιο αδύναμων στον κόσμο, με τη χώρα να βρίσκεται πίσω και από αφρικανικές οικονομίες, όπως αυτές της Γκάμπια, της Ουγκάντα και της Κένυας.

Αυτό προκύπτει από μία μελέτη του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία από το 2008 χάθηκε 1 τρισ. στερλίνες από τον καθαρό πλούτο του βρετανικού δημόσιου τομέα, εξαιτίας των τραπεζικών διασώσεων, των αυξημένων υποχρεώσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά και αποτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΔΝΤ δεν ακολούθησε τον καθιερωμένο δρόμο της εξέτασης των μεγεθών για το χρέος και το έλλειμμα. Έβαλε στο μικροσκόπιό του ενεργητικό και υποχρεώσεις 31 χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη περιουσιακών στοιχείων, όπως κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών και φυσικών πόρων.  Από αυτά προέκυψε ότι η Βρετανία ήταν στην δεύτερη πιο αδύναμη θέση, με την Πορτογαλία να κατέχει την αρνητική πρωτιά.

Προσδιόρισε τα τραπεζικά bail outs ως σημαντικό παράγοντα για την επιδείνωση της θέσης της Βρετανίας, αλλά και έβαλε στο στόχαστρό του και ιδιωτικοποιήσεις, τα οφέλη των οποίων, όπως ανέφερε αποδείχθηκαν «αυταπάτη».

naftemporiki.gr 

Γεωργιάδης Γιώργος

Γεωργιάδης Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μείωση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ

Περαιτέρω μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μία ακόμη ένδειξη της ισχυροποίησης της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν κατά 8.000 σε 237.000 για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων διατηρήθηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000[…]

Περισσότερα »

Σειρά εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών στην ανατολική Ουκρανία

Τουλάχιστον 20. 000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Μπαλακλέια στην περιοχή Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία μετά από μια σειρά εκρήξεων που σημειώθηκε σε μια τεράστια αποθήκη πυρομαχικών. «Πυρκαγιά ξέσπασε στις 02:46 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) εξαιτίας δολιοφθοράς» σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην μικρή πόλη Μπαλακλίια κοντά στο Χάρκοβο, ανέφερε στον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *