Δωρεάν ξεναγήσεις στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά

Οργανωμένες δωρεάν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές της προσφέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς) κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα από τις 6μμ έως τις 8μμ.

Απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής μέσω email στο pinakothiki@pireasnet.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-4101400. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Την ξενάγηση αναλαμβάνει η Μουσειολόγος Αθηνά Πάνου, επιμελήτρια των Συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη άρχισε να λειτουργεί το 1957, ως τμήμα – αρχικά – της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα. Περιλαμβάνει 837 έργα γνωστών νεοελλήνων ζωγράφων (Μ. Αξελού, Κ. Βολανάκη, Π. Βυζαντίου, Λ. Γεραλή, Ε. Δούκα, Δ. Κοκότση, Θ. Λαζαρή, Ν. Λύτρα, Μ. Οικονόμου, Κ. Ρωμανίδη, Α. Χριστοφή), καθώς και πολλών νεότερων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων σημαντική είναι η παρουσία των πειραιωτών ζωγράφων.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενείται η Συλλογή Πάνου Αραβαντινού που περιλαμβάνει μακέτες, μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες, καθώς και προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η συλλογή 80 γλυπτών του Γεωργίου Καστριώτη (1899 – 1969. Η συλλογή του Γ. Καστριώτη δωρήθηκε στο Δήμο Πειραιά από τη χήρα του γλύπτη το 1974. Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιά, Φίλωνος 29. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΩΝ

Σημαντικό μέρος της συλλογής αποτελείται από έργα Ελλήνων δημιουργών στο χώρο της ζωγραφικής του 19ου-20ου αιώνα .

Εκτίθενται έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, κυρίως ελαιογραφίες όπως  των  Χατζή, Μαλέα, Αρτέμη, Προκοπίου, Ρωμανίδη, Νικόλαο και Περικλή Λύτρα, Χριστοφή, Πελεκάση,  Δούκα, Οικονόμου, Γρίβα, Γεραλή, Βυζάντιο, Σερμετζίδη. Κυρίαρχη θέση στη συλλογή κατέχει η παρουσία καλλιτεχνών, οι οποίοι  είναι Πειραιώτες

Η θεματολογία της συλλογής χαρακτηρίζεται από έργα με πηγή έμπνευσης υπήρξε η θάλασσα, το λιμάνι, τα πλοία

Έργα του Γ. Καστριώτη

Το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του, μεταξύ των οποίων  και η προτομή της Σοφίας Σλήμαν με το διάδημα της  Τροίας, δωρίθηκαν  στο Δήμο Πειραιά ,από τη σύζυγο του στις 3 Αυγούστου 1974.  Έργα του Γ. Καστριώτη  υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη ,Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Βιβλιοθήκη  Τζων Κένεντυ στο Καίμπριτζ  της Μασσαχουσέτης κ.ά.

Ο Γεώργιος  Καστριώτης γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα (1899-1969). Από το 1910 μετά το θάνατο του πατέρα του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Την γλυπτική την διδάχτηκε κοντά στο Γάλλο δάσκαλο ΑntoineBourdelle από 1926-1928.

Παρά το σύντομο για την γλυπτική χρονικό διάστημα, βλέποντας το έργο του διαπιστώνει κανείς  ότι απέκτησε μια άρτια καλλιτεχνική παιδεία.

Ο Χρύσανθος Χρήστου καθ. Πανεπιστημίου στην Ιστορία της Τέχνης, αναφέρει ότι  «η δημιουργία του Καστριώτη είναι άμεση  και  πλούσια» και ότι «έχει στοιχεία της αρχαίας γλυπτικής με την σύγχρονη Ευρωπαϊκή σε μια νέα ενότητα».

Το έργο του Πάνου Αραβαντινού

 Το έργο του Πάνου Αραβαντινού παρουσιαζέται κατά χρονολογική σειρά – σκηνικά, κοστούμια και μακέτες – από την εμφάνιση του καλλιτέχνη ως σκηνογράφου στη Γερμανία 1920-1930 . Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής προήλθε από αγορά του Δήμαρχου Αριστείδη Σκυλίτση (1967-1974) και δωρεά από τον γνωστό ιατρό Λούρο.

Ο Πάνος Αραβαντινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα, μεγάλωσε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή Καλών Τεχνών . Από το 1907 ως το 1910 φοιτά στην Ακαδημία Τέχνης του Βερολίνου.

Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) έρχεται στην Ελλάδα και παίρνει μέρος  στην Ηπειρωτική Εκστρατεία. Την ίδια εποχή σχεδιάζει όλες τις στολές  του Ελληνικού στρατού.

Φιλοτέχνησε πορτραίτα των μελών της Βασιλικής οικογένειας .Σκηνογραφεί  σε θέατρα της Αθήνας και του Πειραιά . Εκτός από την Αθήνα, το Ν.Φάληρο και το Βερολίνο ανέβασε έργα στο Αμβούργο, στη Ληψία, στη Δρέσδη, την Κολωνία, το Μόναχο, τη Βιέννη και στο Σάλζμπουρκ.

Ο Πάνος Αραβαντινός από το 1920 ως το 1930 ανέβασε πάνω από 100 μουσικά έργα καλύπτοντας τη γερμανική όπερα του 18ου αιώνα.

Έργα του Π. Αραβαντινού υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, Θεατρικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη  κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ίδρυμα Λασκαρίδη… το διαμάντι του Πειραιά

Του Μανόλη Δημελλά… Στη Ζέα, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτή Μουτσοπούλου, σε μια άκρη του Πειραιά, εκεί που η θάλασσα συναντά κι αγκαλιάζει τρυφερά τη στεριά είναι δεμένες η Μαρία – Θεοδώρα, η Βάσω ενώ παραδίπλα στέκει ακόμη και η Αγία Ελένη! Οι ψαρόβαρκες με γυναικεία ονόματα είναι περισσότερες, ίσως[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *