Δραγασάκης: Ζωτική για τις τράπεζες η μείωση των κόκκινων δανείων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται περισσότερο ως δανειστές παρά ως εταίροι.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως από τη διαπραγμάτευση φάνηκε πως οι σχέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης παραμένουν ασύμμετρες.
Μιλώντας σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για συχνή αλλαγή των όρων – ακόμη και των κανόνων της συμφωνίας – από τους θεσμούς, οι οποίοι επικαλούνταν τη δύναμη του δανειστή.
Ο ίδιος υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης που ζήτησε πολιτική συμφωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια της ΕΕ, αναγκάστηκε να θέσει πολιτικό θέμα για την αξιολόγηση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στράφηκε και εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί πολιτικοί συσχετισμοί, απαιτείται ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο.
«Σε αυτή την κατεύθυνση δεν βοήθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φορείς της κοινωνίας που πήραν θέση ακόμη και υπέρ των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε πως η αντιμετώπισή τους είναι βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσω επενδύσεων. Η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα ζωτικό για τις τράπεζες, οι πόρτες των οποίων για τις μικρομεσαίες – πριν την κρίση αλλά και ειδικά μετά την κρίση – είναι αρκετά στενές.
Ο ίδιος τόνισε, ακόμη, ότι ο μηχανισμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος

Ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί η Ελλάδα το μη βιώσιμο χρέος της, όπως το χαρακτηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κάποιου είδους αναδιάρθρωση, αντί διαγραφής. Όπως ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη της σε ελβετική εφημερίδα, σύμφωνα με το Reuters, «ποτέ δεν είχε ανοίξει η συζήτηση για διαγραφή του[…]

Περισσότερα »

Ελάφρυνση χρέους με αυστηρούς όρους προετοιμάζει το Eurogroup

Δέκα ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου τα κομμάτια του πάζλ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, την μετα-προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος και το ρόλο του ΔΝΤ έχουν μπει στη θέση τους. Αν και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τα ανωτέρω ζητήματα,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *