Δυνατότητα αποφυλάκισης των τρομοκρατών της 17Ν – Νέο “όχι” για άδεια στον Κουφοντίνα

Aιτήματα για υπό όρους αποφυλάκιση μπορούν άμεσα να υποβάλλουν όλα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα , που ισχύει από σήμερα Δεύτερα 1η Ιουλίου 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τόσο ο καταδικασμένος ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη , όσο και οι υπόλοιποι ισοβίτες  της 17Ν, που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό δηλαδή «βραχιολάκι».

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου  Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο  να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο θα κριθεί αρμοδίως από το δικαστικό συμβούλιο.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος  κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί τα 17 χρόνια από την ημέρα της παραδόσεώς του στις διωκτικές αρχές για την εγκληματική δράση της 17Ν. Και στη δική του περίπτωση όμως, η αντίστοιχη αίτηση θα κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι  Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές  ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ελεύθερος και ο Β. Τζωρτζάτος;

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Οι Πυρήνες

Παράλληλα έχει καταργηθεί και το άρθρο 282 του προηγούμενου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που εξαιρούσε από μεταγενέστερες ευνοϊκές διατάξεις όσους είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, ναρκωτικών, κ.α

Με το νέο Ποινικό Κώδικα δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης των πολυετών ποινών και μείωσης τους στα 25 έτη και για ηγετικά μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, τα οποία επίσης μπορούν να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους. Συγκεκριμένα οι: Χρήστος Τσάκαλος (ποινή 79 έτη), Γεράσιμος Τσάκαλος (71 έτη), Γεώργιος Πολύδωρος (77 έτη), Ολγα Οικονομίδου (74 έτη), Γεώργιος Νικολόπουλος (83 έτη), Ανάργυρος Ντάλιος (24 έτη).

“Όχι” σε χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα

Νέο «όχι» στη χορήγηση της άδειας στον πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα είπε με την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο Βόλου η εισαγγελέας, η οποία επανήλθε με νεώτερη εισήγησή της.

Η εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει ότι πληροί τις τυπικές προϋποθέσιες, καθώς μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, το κακούργημα της στάσης που είχε απαγγελθεί στον Δ. Κουφοντίνα, μετατράπηκε σε πλημμέλημα και ως εκ τούτου δεν  συνιστά κώλυμα για τη χορήγηση της άδειας.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της εξετάζοντας τις ουσιαστικές προϋποθέσεις εκφράζει την άποψη ότι στην περίπτωση του Κουφοντίνα υπάρχει «έλλειψη ηθικής βελτίωσης».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό  οι ευχαριστίες του κρατούμενου σε όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι με αυτόν συνιστούν «διέγερση» και «πρόκληση» σε τέλεση  πλημμελημάτων.

Στην κρίση της στάθμισε το γεγονός ότι ο Δ.Κουφοντίνας  δεν περιορίζεται μόνο  στην παράθεση των πολιτικών του πεποιθήσεων αλλά προβαίνει και σε υλικές πράξεις αποστολής επιστολών στα ΜΜΕ,καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη,ευχαριστεί για την συμπαράσταση «συντρόφους και συντρόφισσες», και  αποφαίνεται ότι με το λόγο του «προκαλεί ερεθισμό των πνευμάτων των αλληλέγγυων»

Και καταλήγει στην κρίση ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για την τέλεση εκ μέρους του κρατούμενου  της αξιόποινης πράξης της διέγερσης σε  τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων», προτείνοντας  για μια φορά ακόμη την απόρριψη του αιτήματος για άδεια.

Τον τελικό λόγο για την υπόθεση αυτή  θα έχει το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου, που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη.

 

από in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο άνδρας που δέχτηκε επίθεση στη πλατεία Βικτωρίας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο άνδρας αλβανικής καταγωγής που δέχτηκε νωρίτερα επίθεση από αγνώστους σε κομμωτήριο, στην πλατεία Βικτωρίας. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί στην οδό Χέυδεν 8. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο δραστών, ο οποίος φορούσε μάσκα ήταν αυτός που πυροβόλησε πέντε[…]

Περισσότερα »

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Βίλιζα Κορωπίου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε δασική έκταση στη Βίλιζα Κορωπίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε από τις παρυφές του οικισμού και κατακαίει χαμηλή βλάστηση, πίσω από το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού. Στην περιοχή επί του παρόντος δεν φυσούν ισχυροί άνεμοι, αλλά το ανάγλυφο του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *