Δύσκολο το στοίχημα του Εμμανουέλ Μακρόν (αλλά η χώρα έφτασε στα όριά της)

Το απόγευμα της Πέμπτης οι αποφάσεις του προέδρου Μακρόν για παράταση ή όχι του λοκντάουν. 

Ήταν το στοίχημα Μακρόν να αποφευχθεί το γενικό λοκντάουν. Όλα όμως δείχνουν ότι η χώρα έφτασε στα όριά της. Μέχρι εδώ… Συνολικό κέρδος δύο με τρεις εβδομάδες. Σήμερα η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική σε τουλάχιστον 10 νομούς. Σαν πρώτη ανιχνευτική λύση η κυβέρνηση διάλεξε την περιφερειοποίηση των μέτρων με τοπικά λοκντάουν τα Σαββατοκύριακα στις βαθιά κόκκινες από τον κορωνοϊό περιοχές.

Η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην άκρως τουριστική περιοχή της Κυανής Ακτής με επίκεντρο τη Νίκαια, όπου τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 800 ανά 100.000 κατοίκους, ήτοι 4πλάσια από τον γενικό μέσον όρο που ήταν γύρω στα 180. Λιγότερο τουριστική περιοχή στα βόρεια αλλά πέρασμα, το λιμάνι της Δουνκέρκης, ξεπέρασε το νότο με ακόμα μεγαλύτερο δείκτη μετάδοσης, πάνω από το πενταπλάσιο του μέσου όρου.

Εξάπλωση της αγγλικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η αγγλική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει μάλιστα ιδιαίτερη εξάπλωση, στοιχείο που υποχρέωσε τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να μεταβεί επί τόπου χθες στη Δουκέρκη για την ανακοίνωση νέων μέτρων. Έτσι από αύριο το απόγευμα, ξεκινά και στη Δουνκέρκη το λοκντάουν για δύο τουλάχιστον Σαββατοκύριακα. Βόρειο-ανατολικά παρακολουθείται ιδιαίτερα από μέρες και η περιοχή του Μοζέλ, με ελέγχους στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Και το ερώτημα όλων είναι τι άραγε θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Ένα γενικό λοκντάουν συνεχίζει να μη θεωρείται επιλογή του προέδρου.Αντίθετα, το ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται στην εντατικοποίηση της θεραπείας μέσω χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, η οποία αποτρέπει τη διείσδυση του ιού στα κύτταρα.Πρόκειται για μια θεραπεία που έχει ιδιαίτερη προληπτική σημασία. Από την 1η Μαρτίου θα δημοσιευθεί στη Γαλλία η λίστα των ιδρυμάτων που θα διαθέτουν το εν λόγω φάρμακο.

DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιράκ: To Ισλαμικό Κράτος απήγαγε 20 ανθρώπους στο Κιρκούκ

Το Ισλαμικό Κράτος απήγαγε σήμερα στο βόρειο Ιράκ 20 ανθρώπους που φέρονται ότι σχεδίαζαν να συγκροτήσουν μια αντίπαλη οργάνωση για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι απαγωγές έγιναν στην επαρχία του Κιρκούκ, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από το ΙΚ. Οι τζιχαντιστές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *