Ε.Ε.: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) εκτινάχθηκε στις 98,2 μονάδες από 94,0 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου (η επόμενη υψηλότερη ήταν 95,1 μονάδες και σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017).

Η μεγάλη αύξηση του δείκτη προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας καθώς και από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -2,7 μονάδες στη βιομηχανία (από -7,3 τον Ιούνιο), στις 17,4 μονάδες στον τομέα των υπηρεσιών (από 9,0 τον Ιούνιο), στις -1,3 μονάδες στο λιανικό εμπόριο (από -3,4 τον Ιούνιο) και στις -39,7 μονάδες στον τομέα των κατασκευών (από -55,6 τον Ιούνιο). Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -61,5 μονάδες από -68,8 τον Ιούνιο.

Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε οριακά στις 111,2 μονάδες από 111,1 τον Ιούνιο, όταν έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο περίπου 10 ετών. Στην ΕΕ, ο ESI αυξήθηκε στις 112,1 μονάδες από 111,3 τον Ιούνιο. Αύξηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη σημειώθηκε στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε από την ελαφρά εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε μόνο στη Γερμανία (+0,6 μονάδες) και την Ολλανδία (+0,3 μονάδες), ενώ μειώθηκε στην Ιταλία (-0,6 μονάδες), τη Γαλλία (-0,7 μονάδες) και την Ισπανία (-0,1 μονάδες).

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδέχεται τα λάθη του το υπουργείο Οικονομικών

Παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών τα λάθη της φορολογικής διοίκησης στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά εάν θα κληθούν οι φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν στα τέλη Αυγούστου τα υπέρογκα ποσά που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά[…]

Περισσότερα »

Β. Σόιμπλε: Η ευρωζώνη θα διαλυθεί εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για τα σχέδια της Ελλάδας να καταβάλει έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί εάν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες. Ο Σόιμπλε, που εδώ και καιρό τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *