Ecofin: Aναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) θα υιοθετήσουν σήμερα Τρίτη ένα σχέδιο για να επιταχυνθεί η μείωση των “κόκκινων” δανείων που έχουν οι τράπεζες της ΕΕ και θα προτείνουν μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κεφαλαιακά ‘μαξιλάρια’ και το κόστος για τις τράπεζες που αναμένουν υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων.

Η δεκαετής χρηματοπιστωτική κρίση άφησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 1 τρισεκ. ευρώ, μειώνοντας την ικανότητά τους να δανείζουν και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα υιοθετηθεί σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είναι αρμόδιος για το θέμα, σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για να προτείνει νομοθετικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να εξετάσει αλλαγές στους τραπεζικούς κανόνες που θα αυξάνουν τις αρμοδιότητες των εποπτικών φορέων και θα αναγκάζουν τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο τα δάνεια να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η στρατηγική θα περιλαμβάνει την παροχή περισσότερων αρμοδιοτήτων στις εποπτικές τραπεζικές Αρχές προκειμένου «να ενθαρρύνουν ενεργά τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Βάσει του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να αναγκάζει τις τράπεζες να αυξάνουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα ασφαλείας απέναντι στα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όταν θεωρεί ότι αυτά δεν επαρκούν.

Οι τράπεζες θα μπορούν επίσης να αναγκάζονται αυτόματα να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις για νέα δάνεια όταν αναμένουν ότι τα ‘κόκκινα’ δάνεια θα ξεπεράσουν τα αποδεκτά επίπεδα.
Σε αυτή τη φάση, οι υπουργοί καλούν την Κομισιόν να «εξετάσει» νομοθετικές αλλαγές αφού θα έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους.

Οι τράπεζες έχουν ταχθεί κατά της λήψης μέτρων που μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά και να αυξήσουν αδικαιολόγητα τα κόστη.

Οι υπουργοί θα προτείνουν επίσης μέτρα για τη βελτίωση της δευτερογενούς αγοράς ‘κόκκινων’ δανείων, που αυτή τη στιγμή δεν είναι ανεπτυγμένη και δεν παρέχει πολλά κίνητρα στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα επισφαλή τους δάνεια. Πέρυσι, πουλήθηκαν μόλις 80 δισεκ. ευρώ ‘κόκκινων’ δανείων.

Οι υπουργοί ελπίζουν ότι μια αγορά που θα λειτουργεί καλύτερα θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ‘κόκκινων’ δανείων, που αυτή τη στιγμή πωλούνται σε ένα μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας, δημιουργώντας τεράστιες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες τα πουλούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζεσταίνεται» η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Νέα δάνεια που φτάνουν αθροιστικά τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ το μήνα χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες. Οι δυο λόγοι που ξαφνικά «κάτι άρχισε να κινείται» στην στεγαστική πίστη. Τα κριτήρια, οι όροι και το προφίλ των πελατών. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ` οίκον» και η ισχυρή ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων (σ.σ. τύπου[…]

Περισσότερα »

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι Έλληνες εφοπλιστές

Συνέχισαν να πρωταγωνιστούν οι Ελληνες εφοπλιστές και στη διάρκεια του 2015 στις αγοραπωλησίες πλοίων από δεύτερο χέρι, καθώς και στις νέες παραγγελίες νεότευκτων. Αν και κατέβασαν ταχύτητα, όπως άλλωστε έπραξε το σύνολο των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, ωστόσο -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- προέβησαν σε περισσότερες αγορές αναλογικά απ’ ό,τι οι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *