ΕΕ: Επιστολή στα κράτη-μέλη για στήριξη στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επιστολή τους στα κράτη-μέλη καλούν για στήριξη του Λιβάνου όχι μόνο όσον αφορά στις άμεσες ανάγκες αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανοικοδόμησή του.

Ειδικότερα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «είμαστε ευγνώμονες για την άμεση στήριξη που έδειξαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που ήδη έχει χορηγηθεί, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ο οποίος ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την πιο κατάλληλη απάντηση στην τραγωδία».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ αναφέρονται και στις οικονομικές συνέπειες και τονίζουν ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου, μιας χώρας με στρατηγική σημασία που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί για τη σταθερότητα της χώρας μέσω οικονομικής βοήθειας, στήριξης των Σύρων προσφύγων και προσφάτως, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, με προγράμματα για την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες».

Επιπροσθέτως, οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπογραμμίζουν ότι «με τις δραματικές ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ανοικοδόμησης που δημιουργήθηκαν τώρα, η αλληλεγγύη μας και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας».

Στην επιστολή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι «σας καλούμε για εντατικοποίηση της στήριξης Λιβάνου τόσο στις άμεσες ανάγκες, όσο και με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τερέζα Μέι: Είναι μία καλή συμφωνία για την χώρα

Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexitείναι μία «καλή συμφωνία» για την χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της[…]

Περισσότερα »

Οι ΗΠΑ διέταξαν να κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο

Το κλείσιμο του προξενείου της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο διέταξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια της έντασης που έχουν δημιουργήσει στις σχέσεις των δύο χωρών οι υποψίες για εμπλοκή της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2016, στις ΗΠΑ, υπέρ του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *