ΕΕ: Σύμφωνες με το ευρωπαϊκό Δίκαιο οι συμφωνίες παραχώρησης για τα αεροδρόμια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά από αίτημα γνωμοδότησης που της υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για 14 περιφερειακούς αερολιμένες στην Ελλάδα ανατέθηκαν με όρους της αγοράς, και ως εκ τούτου δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Ελλάδα προέβη στην ανάθεση δύο συμβάσεων παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία δεκατεσσάρων συνολικά ελληνικών περιφερειακών αερολιμένων στη γερμανο-κυπριακή κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd. Σε αντάλλαγμα, όπως είχε συμφωνηθεί, η Fraport AG-Slentel Ltd θα καταβάλει τέλη παραχώρησης στο ελληνικό κράτος. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί για την παραχώρηση των εν λόγω αερολιμένων στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας στην Ελλάδα. Οι συμβάσεις παραχώρησης υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια επικυρώθηκαν από τη Βουλή. Η Ελλάδα στη συνέχεια τις κοινοποίησε στην Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2016, ζητώντας της να επιβεβαιώσει ότι δεν συνεπάγονται κρατική ενίσχυση.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μια σύμβαση παραχώρησης για την εμπορική εκμετάλλευση υποδομών μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση εφόσον ανατίθεται υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από έναν ιδιώτη ο οποίος ενεργεί υπό συνθήκες της αγοράς, εάν αυτός προσέφερε σύμβαση παραχώρησης για παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεν. Λογιστήριο του Κράτους: Αυξημένα έσοδα τον Ιούλιο

Απορρίπτουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών για τον «κόφτη» μισθών  -συντάξεων, επισημαίνοντας πως τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο κατά περίπου 105 εκατ.[…]

Περισσότερα »

Deutsche Bank: Σύσταση «buy» για τις ελληνικές τράπεζες

Περιθώριο ανόδου ως και 60% βλέπει για τον εγχώριο κλάδο η Deutsche Bank. Ξεχωρίζει την Εθνική. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη και τα stress test. Πού τοποθετεί τις τιμές-στόχους. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών θα δώσουν περισσότερες αποδείξεις προόδου, και συγκεκριμένα θα δείξουν μείωση του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *