ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ κατά το έτος 2017

Εγκύκλιο για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κατά το έτος 2017 εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις που αναζητούνται στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνταν το ΕΚΑΣ, από 1/6 μέχρι 31/12/2016, αλλά το στερούνται για το 2017, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, δικαιούνται τις ακόλουθες αντισταθμιστικές παροχές:

α) Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη,

β) έκτακτη μηναία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, ίση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό,

γ) έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ισόποση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που απώλεσαν.

Αναφορικά με τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που χορηγήθηκαν ως αντισταθμιστικά κατάργησης του ΕΚΑΣ, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθ. 7 της από 13.9.2016 Υπουργικής Απόφασης.

Όσον αφορά τις οδηγίες που είχαν δοθεί με το Γ.Ε. του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από 01/01/2016 μέχρι 31/05/2016 και, συγκεκριμένα, σχετικά με τον έλεγχο των δικαιούχων τόσο από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, όσο και από τις υπηρεσίες συντάξεων (στις περιπτώσεις που δεν χορηγήθηκε αυτομάτως), γνωστοποιείται ότι, προς το παρόν, εκκρεμεί η υλοποίηση του έργου από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Επομένως, αναμένονται οδηγίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους συνταξιούχους στις υπηρεσίες, «μετά την ενημέρωσή μας από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «βρώμικη δουλειά» της νέας Κυβέρνησης

Οι δύο «μονομάχοι» διασταύρωσαν τα ξίφη τους και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής: Η Ευρώπη εκείνο που θέλει είναι να σχηματιστεί άμεσα Κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Και η αλήθεια είναι πως εκείνος που θα αναλάβει τα ηνία της[…]

Περισσότερα »

Aύξηση 1,7% στον τζίρο του λιανεμπορίου

Αύξηση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο του 2016, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 1,7% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ σημείωσε πτώση κατά 0,8% έναντι του Αυγούστου του 2016. Την ίδια ώρα, ο όγκος του λιανεμπορίου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *