Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υπό – δόσης του 1 δισ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, την αποδέσμευση της υπό – δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω εκκαθάριση των υπερήμερων οφειλών του Δημοσίου.

Η χορήγηση της δόσης έγινε μετά από θετική αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και προσέθεσε:

Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις. Ένα ακόμη ορόσημο που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ολοκληρώθηκε και επιτρέπει στον ESM να εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε. Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας για την έξοδο από το πρόγραμμα».

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕSM προς την Ελλάδα στη βάση του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ του συνολικού δανείου.

Ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΔΟΕ: Στο φως φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης έφεραν στο φως οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι υποθέσεις δικηγόρων, ιατρών, αλλά και επιχειρήσεων που έκλεβαν ΦΠΑ και δεν δήλωναν εισοδήματα. Χαρακτηριστικές είναι και οι υποθέσεις φυσικών προσώπων με μεγάλα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα οποία δεν δικαιολογούνται[…]

Περισσότερα »

Μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν σήμερα μεγάλη μείωση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η χώρα θα προχωρήσει σύντομα σε μία τεράστια άσκηση διαχείρισης χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. H απόδοση των ελληνικών τίτλων, που λήγουν το 2042, υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά στα τελευταία 3,5 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *