Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υπό – δόσης του 1 δισ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, την αποδέσμευση της υπό – δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω εκκαθάριση των υπερήμερων οφειλών του Δημοσίου.

Η χορήγηση της δόσης έγινε μετά από θετική αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και προσέθεσε:

Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις. Ένα ακόμη ορόσημο που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ολοκληρώθηκε και επιτρέπει στον ESM να εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε. Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας για την έξοδο από το πρόγραμμα».

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕSM προς την Ελλάδα στη βάση του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ του συνολικού δανείου.

Ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύντομα, στη Βουλή

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα διορθώνονται διατάξεις της νομοθεσίας που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες θα διορθώνει λάθη που σχετίζονται με τη φορολόγηση των περιστασιακών εισοδημάτων των ανέργων και των[…]

Περισσότερα »

Σε δύο… δόσεις τα μέτρα και τα αντίμετρα

Σε δύο «πακέτα» σπάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιονομική προσαρμογή για την περίοδο μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να αποδώσουν μέσα στο 2019 θα διαμορφωθούν στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα δύο δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο πακέτο μέτρων, επίσης 1% του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *