Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είναι ρεαλιστική η διεύρυνση της ΕΕ; Η περίπτωση της Ουκρανίας και αυτή των Δυτικών Βαλκανίων

0 σχόλια Χωρίς κατηγορία

Η γαλλική προεδρία στην ΕΕ έφτασε στο τέλος τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλησε να κλείσει αυτή την «θητεία» όχι μόνο με δηλώσεις για το ότι κλήθηκε να χειριστεί το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και σε ένα άλλο γεγονός, που μάλλον βιάζεται να χαρακτηρίσει ως «επιτυχία»: αυτή της άρσης του βέτο της Βουλγαρίας σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στο μπλοκ, που αυτομάτως ανοίγει και τον δρόμο για την ένταξη και της Αλβανίας.

Η αρχική συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που περιελάμβανε και τις συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών του μπλοκ με τις ηγεσίες των χωρών των Δ.Βαλκανίων, δεν είχε γίνει δεκτή. Μάλιστα το κλίμα στην συνάντηση ήταν εξαιρετικά αρνητικό με τους ηγέτες Β.Μακεδονίας, Αλβανίας και Σερβίας να βάλλουν κατά της ΕΕ υποστηρίζοντας ούτε-λίγο ούτε πολύ πως τους εμπαίζουν και δεν προχωρούν την ενταξιακή διαδικασία.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά όμως φαίνεται πως ήρθε μια νέα βελτιωμένη πρόταση από την γαλλική προεδρία και σημειώθηκε μια θεμελιώδης μεταστροφή στην Βουλγαρία.

Το αντιπολιτευόμενο σήμερα κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ -που ήταν αυτός που έθεσε πρώτος βέτο στην ένταξη της Β.Μακεδονίας- άλλαξε στάση όπως και ένα ακόμη κόμμα της αντιπολίτευσης. Με τις ψήφους και μερίδας των βουλευτών των κομμάτων της κυβέρνησης, υπερψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η άρση του βέτο στη βάση της συγκεκριμένης συμφωνίας που προτάθηκε.

Τα εμπόδια όμως δεν έχουν τελειώσει όπως θέλει να παρουσιάζει ο Μακρόν.

Κατά πρώτον στη Βόρεια Μακεδονία οι συζητήσεις επί της γαλλικής πρότασης δεν έχουν τελειώσει ενώ η κυβέρνηση στην Βουλγαρία δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και η χώρα φαίνεται να οδεύει προς νέες εκλογές.

Τα εμπόδια αυτά αφορούν προφανώς τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ των  δυο χωρών και σίγουρα μπλοκάρουν την ενταξιακή πορεία της Β.Μακεδονίας.

Ένα δίκαιο ερώτημα όμως, όπως τέθηκε και από τους ηγέτες των χωρών των Δ.Βαλκανίων προς την ηγεσία της ΕΕ, πριν λίγες ημέρες, είναι κατά πόσο τελικά οι Βρυξέλλες επιθυμούν την διεύρυνση.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ ήταν η Κροατία το 2013 ενώ οι υποσχέσεις των Βρυξελλών για ένταξη προς χώρες των Βαλκανίων και η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 23 χρόνια!

Η αλήθεια είναι πως ασχέτως ποιες χώρες το λένε δημόσια ή όχι, ασκούν βέτο ή όχι, είναι πολύ περισσότερες αυτές που δεν έχουν πειστεί πως η διεύρυνση  είναι το καλύτερο σενάριο για να πάει μπροστά η Ένωση.

Πρόσφατα ο Μακρόν είχε δηλώσει πως ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «λέσχη» χωρών εκτός Ένωσης που απολαμβάνει μια ειδική προνομιακή σχέση με αυτή.

Πολλοί άλλοι αναρωτιούνται εάν το μπλοκ αντέχει την ένταξη  νέων χωρών που σε πολλά θυμίζουν τις ταραχοποιούς Πολωνία ή Ουγγαρία που δεν σέβονται τις αξίες και τους κανόνες της Ένωσης.

Επίσης η περιοχή των Βαλκανίων έχει ακόμη πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς. Η Βουλγαρία με την Β.Μακεδονία, η εκκρεμότητα του Κοσσυφοπεδίου που αυτομάτως εμποδίζει την ένταξη της Σερβίας η οποία δεν το αναγνωρίζει ή οι παρεμβάσεις της Κροατιας στην εσωτερική πολιτική της Βοσνία κ.ο.κ.

Και τέλος,  αν και η ρητορική των ηγεσιών σε αρκετές από αυτές τις χώρες είναι σαφώς φιλο-ευρωπαϊκή και έχουν πείσει τους πολίτες τους ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική, στην πράξη σε επίπεδο δηλαδή απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων για να μπορεί να προχωρήσει η ένταξή τους, δεν πράττουν τα δέοντα.

Ακόμη και η απόδοσης της ιδιότητας χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία, θεωρείται σε γενικές γραμμές ως ένα πολιτικό μήνυμα κενό όμως πρακτικής αξίας καθώς ουδείς φυσικά πιστεύει πως κυρίως η πρώτη μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ πριν περάσουν μάλλον τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Π.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,