Εισαγγελέας για Siemens: Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημία για το δημόσιο

Ανάλυση ως προς τον τρόπο που η Siemens προχωρούσε στον καταμερισμό των «δώρων», ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποίησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά, κατά την αγόρευσή της για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Η εισαγγελική λειτουργός επί περιπου τρεις ώρες αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούσαν ήδη από το 1980 τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» καθώς και στις συμφωνίες που έλαβαν χώρα αναφορικά με την σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ με τη Siemens. Όπως ανέφερε επικαλούμενη έγγραφα της γερμανικής εταιρίας, τον Ιανουάριο του 1998 αποφασίστηκε πως θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Σύμφωνα με την αγόρευσή, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Τελικά, σύμφωνα με την Ελένη Σκεπαρνιά, η οποία επικαλέστηκε δεκάδες έγγραφα της αντίστοιχης γερμανικής δικογραφίας αλλά και στοιχεία από το πόρισμα της νομικής εταιριας Debevoise & Plimpton, η επίμαχη σύμβαση επιβαρύνθηκε εξαιτίας των «δώρων» κατά 69 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό αποτελεί και τη ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο» επεσήμανε κατά την πρότασή της, και πρόσθεσε πως η αυτή μέθοδος πληρωμών «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη το 7997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ». Η εισήγηση της εισαγγελικής λειτουργού συνεχίζεται αυτή την ώρα.
News247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Λευκή νύχτα” απόψε στην Αττική με σφοδρό ψύχος

Ο ιστορικός χιονιάς αναμένεται να σαρώσει μέσα στην νύχτα σχεδόν όλη την Ελλάδα και την Αττική, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας Αττικής. Μέσα στις επόμενες μέρες, στα λευκά αναμένεται αν ντυθούν τα[…]

Περισσότερα »

Καφές: Eρευνα δείχνει πως αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Οι φαν του καφέ έχουν πλέον ένα πολύ καλό λόγο να χαρούν. Μετά από πολλές αναλύσεις που προβάλουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ στην υγεία, έρχεται μια έρευνα να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της ζωής. Το αγαπημένο ρόφημα, σύμφωνα με τις μελέτες δέκα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *