Έκκληση Γιούνκερ για αποφυγή αποσχιστικών κινημάτων στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε έκκληση στην Ευρώπη να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις, σε μια περίοδο που η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει διχάσει βαθύτατα την Ισπανία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και των υποστηρικτών της καταλανικής ανεξαρτησίας έχει υποκινήσει αυτονομιστικά αισθήματα πολύ πέραν των συνόρων της Ισπανίας.

«Οι εθνικισμοί είναι το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να συνεργάζεται», είπε ο κ. Γιούνκερ, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της πόλης Σαλαμάνκα. «Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Λέω “όχι” σε κάθε μορφή απόσχισης που αποδυναμώνει την Ευρώπη και διευρύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες ρωγμές», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ εκτιμάται ότι θα απογοητεύσουν ακόμη περισσότερο τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και έχει ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Η καταλανική κρίση έχει οδηγήσει την Ισπανία στη χειρότερη πολιτική κρίση της ιστορίας της μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πριν από 40 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη Σαλαμάνκα, ευχαρίστησε στον κ. Γιούνκερ για την υποστήριξή του «σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

«Ο Γιούνκερ έχει στηρίξει τις ενέργειες τις ισπανικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει τον σεβασμό του για το σύνταγμα, τους νόμους και το νομικό σύστημά μας», είπε απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποίηση Τουσκ προς τον ηγέτη της Καταλονίας

Να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα κάνει αδύνατο το διάλογο στην Ισπανία κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλονία και[…]

Περισσότερα »

Επισήμως Βόρεια Μακεδονία και στον ΟΗΕ

Ενημερώθηκε και ο ΟΗΕ τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Βόρεια Μακεδονία για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που συνεπάγεται την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας. «Οι δύο χώρες έστειλαν» χθες, Τρίτη (12/02), «το βράδυ μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (Αντόνιο Γκουτέρες), με την οποία τον ενημέρωσαν για την ημερομηνία έναρξης της ισχύος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *