Έλεγχοι και κανόνες χωροθέτησης σε εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων, την ψηφιακή καταγραφή για όλες τις εγκαταστάσεις που υπάγονται στην κοινοτική οδηγία πρόληψης βιομηχανικών ατυχημάτων «SEVESO» και τον προσδιορισμό κανόνων χωροθέτησης δραστηριοτήτων στις περιβάλλουσες ζώνες τους αποφάσισαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Δημήτρης Οικονόμου.

Ειδικότερα, για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων – όπως μεγάλη διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη – κατά τη λειτουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης – μονάδας SEVESO, καθώς και για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κινδύνου της ανθρώπινης υγείας λαμβάνονται οι εξής δράσεις:

1. Εντατικοποιούνται οι επιθεωρήσεις από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες. Στόχος είναι ο έλεγχος τήρησης όσων προβλέπονται στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, καθώς και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

2. Σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ΤΕΕ, θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή καταγραφή κι απεικόνιση όλων των εγκαταστάσεων σε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών που υπάγονται στην κατηγορία  SEVESO με αναλυτικές πληροφορίες για δεξαμενές (χωροθέτηση – χωρητικότητα – είδος αποθηκευμένης ουσίας) κι άλλες υποδομές.

3. Ήδη, από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τον προσδιορισμό κανόνων χωροθέτησης δραστηριοτήτων στις περιβάλλουσες ζώνες των μονάδων SEVESO. Αυτή λαμβάνει υπόψη τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής (όπως αυτή προκύπτει από τις καταχωρισμένες μελέτες ασφαλείας των φορέων εκμετάλλευσης των μονάδων), καθώς και την ευπάθεια των διαφόρων χρήσεων γης. Με βάση αυτή τη μελέτη, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει τα επιχειρησιακά κριτήρια για την εφαρμογή στην πράξη του άρθρου 12 της Οδηγίας SEVESOIII και της ΚΥΑ 172058/2016 («Σχεδιασμός χρήσεων γης»).

 

naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοκτόνησε μέλος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Κρήτης

Πρώην αστυνομικός και μέλος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας στην τοπική κοινωνία της Κρήτης έδωσε τέλος στη ζωή του χθες, Πέμπτη. Ο 70χρονος έπεσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε στην περιοχή του Θερίσου στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, ο θάνατος του πρώην αστυνομικού ήταν ακαριαίος. Τραγικό πρόσωπο η γυναίκα[…]

Περισσότερα »

Οδηγίες για τον καύσωνα από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ειδικότερα, συνιστάται στους πολίτες: Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. Να αποφεύγουν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *