Ελλάδα – Ιταλία μαζί στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

H Ελλάδα και η Ιταλία διευρύνουν τη σύμπραξή τους  στο στρατηγικό έργο «Συνεργασία για την υγεία» («COOperation For HEAlth», COOFHEA).

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020», το οποίο αυξάνει τον προϋπολογισμό του κατά 12 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της πανδημίας,  μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ Γιώργου Ζερβού.

Στόχος του έργου είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία της Covid-19 στην επιλέξιμη ελληνική και ιταλική περιοχή (Ήπειρος, Ιόνια νησιά, Δυτική Ελλάδα και Περιφέρεια Απουλίας, αντίστοιχα) του διασυνοριακού προγράμματος.

Για την ελληνική πλευρά, με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 6 εκατ. ευρώ, τα δημόσια νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, με σκοπό την άμεση ενίσχυσή τους για τη δύσκολη και καθημερινή μάχη των γιατρών και των νοσηλευτών τους ενάντια στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Πατρών, καθώς και τα Γενικά Νοσοκομεία Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Αγίου Ανδρέα Πατρών θα μπορούν να προμηθευτούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ιατρικό (π.χ. αναπνευστήρες, κρεβάτια, οθόνες κ.λπ.). Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η επιστημονική έρευνα με τη χρησιμοποίηση ενός συνόλου μεθόδων που βασίζονται σε διαφορετικούς τύπους προσεγγίσεων και οι οποίες δύνανται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει κοινή χρήση, ανάμεσα στα ελληνικά και τα ιταλικά νοσοκομεία, της τηλεϊατρικής, αλλά και της κλινικής απομακρυσμένης βοήθειας Η-casa, που είναι ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των ασθενών που υποχρεούνται σε καραντίνα στο σπίτι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε έξαρση η γρίπη Η1Ν1 – Στους 6 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Τον θάνατο έξι ατόμων έχει προκαλέσει κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας η επάνοδος της γρίπης Η1Ν1 που είναι σε έξαρση, με 64 ακόμα άτομα να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *