Δ. Αμνηστία Ισπανοί που διέσωζαν πρόσφυγες στη Λέσβο… τώρα κατηγορούνται

Καθώς σήμερα Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη των τριών Ισπανών πυροσβεστών που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση ανθρώπων κατά τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης το 2016 στη Λέσβο, η Maria Serrano, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μετανάστευση, δήλωσε:

«Αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν στη Λέσβο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές και διασωστικές τους δεξιότητες για να σώσουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τον πνιγμό. Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα.

Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν. Είναι παράλογο να σέρνονται αυτοί οι θαρραλέοι εθελοντές ενώπιον του δικαστηρίου με  σουρεαλιστικές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ατόμων καθώς έτσι διακωμωδείται η δικαιοσύνη και αποκαλύπτεται  η ηθική σύγχυση εκείνων που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τις πράξεις αλληλεγγύης και να εκφοβίσουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να επαινούνται και να υπερασπίζονται».

Ιστορικό

Ο Manuel Blanco,  ο Julio Latorre και ο Jose Enrique Rodríguez ήταν εθελοντές στην ΜΚΟ Proemaid. Συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016 μετά από  την προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο και  έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Κατηγορούνται για απόπειρα «παράνομης διακίνησης» και αν κριθούν ένοχοι μπορεί  να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη.

Η Proemaid ξεκίνησε να εργάζεται στη Λέσβο το Δεκέμβριο του 2015 και έχει σώσει εκατοντάδες ζωές προσφύγων έκτοτε. Ωστόσο η οργάνωση δεν στέκεται σε αυτές τις παράλογες κατηγορίες και συνεχίζει να εργάζεται στη Λέσβο, υποστηρίζοντας τις ελληνικές αρχές και παρέχοντας επαγγελματικού επιπέδου διασωστικές υπηρεσίες, όπως  για παράδειγμα βοηθώντας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού στη Λέσβο το 2017.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 7 με 9 Μαΐου.

Δύο ακόμη άτομα από τη ΜΚΟ Team Humanity,  ο Mohammed Abbassi  και ο Salam Aldeen, που  αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες, θα δικαστούν μαζί τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βράβευση ΑΡΧΕΛΩΝ για την συμβολή του στην Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη του Ρεθύμνου

Στo πλαίσιo  της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού και της εκδήλωσης «Αειφόρος Τουρισμός-Εργαλείο Ανάπτυξης», η επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης βράβευσε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας , αναγνωρίζοντας την πολύχρονη, συστηματική και ουσιαστική συμβολή του στην προστασία του Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *