Ελλάδα- Τουρκία: Αδιέξοδο… ενώ η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα

Αδυναμία διεξόδου στο άμεσο προσεχές διάστημα, από την κατάσταση παρατεταμένης έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα βλέπει πλέον η Αθήνα καθώς όχι μόνο ναυάγησε η όποια ελπίδα εκτόνωσης της κρίσης δεδομένου του -έστω και αρκετά θολού- ορίζοντα έναρξης διερευνητικών επαφών και διαλόγου, αλλά κυρίως επειδή η γείτονα προχωρά διαρκώς σε κινήσεις εμφανούς κλιμάκωσης και δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς να την σταματήσει.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, με τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίζουν ουσιαστικά ότι η όποια απόφαση για τη στάση της Τουρκίας θα εξεταστεί στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τον Δεκέμβριο και εφόσον συνεχίζονται οι προκλήσεις, ουσιαστικά μπορεί να εγκλωβίσει την Αθήνα σε μια κρίση που δύσκολα θα τερματιστεί έως τότε.
Επίσης τίποτα δεν σταματά την Άγκυρα να επιδοθεί στο παιχνίδι που ήδη έπαιξε και κέρδισε και να διακόψει τις προκλήσεις ίσα-ισα για να κυλήσει μια ακόμη Σύνοδος χωρίς τη λήψη αποφάσεων σε βάρος της.
Κατά πόσο δε πραγματικά ανησυχεί για την πιθανή επιβολή των κυρώσεων -ως αυτές έχουν περιγραφεί από τις Βρυξέλλες- επίσης φαίνεται να είναι υπό εξέταση αλλιώς πως μπορεί να εξηγηθεί η τολμηρή στάση της λίγα 24ωρα πριν την τελευταία Σύνοδο με το νέο απόπλου του Ορουτς Ρέις και το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα.
Όλες δε οι νέες προκλήσεις συνοδεύτηκαν και από επιθετική ρητορική όπως αυτή στην οποία επιδόθηκε το τουρκικό Υπ.Εξωτερικών κατά του Νίκου Δένδια για το ταξίδι του στην Αρμενία.
Και κλιμάκωση συνεχίστηκε με το νόμο που διευρύνει μονομερώς και παρανόμως την περιοχή ευθύνης της Άγκυρας στην Έρευνα και Διάσωση πέραν του Αιγαίου και στην ΝΑ Μεσόγειο και συγκεκριμένα από την Κρήτη και την Κάρπαθό έως την Κύπρο.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία ήθελε να θέσει το θέμα αυτής της διεύρυνσης στις διερευνητικές με την Αθήνα αλλά η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως προτίθετο να συζητήσει μόνο οριοθέτηση θαλασσιών ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Πέραν δε της εμφανούς μη ικανοποιητικής, όπως η πραγματικότητα απέδειξε, απάντησης των Βρυξελλών στις τουρκικές προκλήσεις, μείζον ζήτημα αποτελεί και το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι σε προεκλογική περίοδο.
Με τις κάλπες να στήνονται στις 3 Νοεμβρίου και τη νέα θητεία του προέδρου να αρχίζει τον Ιανουάριο η Ελλάδα δεν έχει να αναμένει κάποια θεαματική πρωτοβουλία ούτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μια πρώτη γεύση πάντως για το πόσο ακόμη προτίθεται να τραβήξει το σκοινί η Τουρκία, θα πάρουμε στις 22 Οκτωβρίου όποτε λήγει η ισχύς των εν ενεργών παράνομων NAVTEX που έχει εκδώσει.
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατερίνα Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαύρη» επέτειος 40 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο

Η ήχηση στις 8.20 το πρωί των σειρήνων σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ξύπνησαν τις μνήμες του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και των οργάνων της στο νησί, που άνοιξε τον δρόμο της τουρκικής εισβολής. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα, ο πρόεδρος της[…]

Περισσότερα »

Το Ποτάμι: Nαι στις καθαρές συμφωνίες…

«Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μας, δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αντιθέτως, είναι μια συμφωνία χειρότερη από αυτήν που μπορούσε να πετύχει η χώρα πριν 2 ή 3 μήνες», δηλώνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *